ACES nagradio projekt Osnovne škole Sveti Petar Orehovec

Projekt „I tvoj glas može biti dio rješenja“ Osnovne škole Sveti Petar Orehovec i partnerske škole „Ivo Andrić” iz Pranjana u Srbiji dobitnik je nagrade Akademije srednjoeuropskih škola ACES. Partnerske su škole dobile nagrade u kategoriji inovativnog učenja, a nagrada im je dodijeljena na završnoj konferenciji  ACES-a u Senecu  u Slovačkoj održanoj u periodu od 31. svibnja do 3. lipnja 2016. godine.

Tijekom projekta dvije partnerske škole, koje su se u svom projektu fokusirale na pomoć slijepim učenicima,  snimile su dvije zvučne knjige.  Jedna od njih je „Nulti sat” koja traje čak 5 sati i uvrštena je u fond Hrvatske knjižnice za slijepe. Partneri su snimili i radijsku igru “Roker folkloraš” na temu netolerantnog odnosa između Hrvata i Srba a  snimili su i tri kratka dokumentarna filma.

Nadalje, tijekom dviju petodnevnih učeničkih razmjena u Hrvatskoj i Srbiji, učenici su upoznali kulturu svojih domaćina posjetivši  brojne kulturne ustanove, a održali su i   brojne radionice.

Inače, Mreža „ACES“  pokrenuta  je 2006. od strane  Zaklade ERSTE dok mu je osnovni cilj poticanje razmjene i kulturnog dijaloga među mladima. Projekti se biraju putem natječaja, a ovogodišnji projekt  “I tvoj glas može biti dio rješenja” bio je jedan od ukupno 42 izabrana od čak 262 prijavljena projekta iz 15 zemalja.  Ovaj projekt u Osnovnoj školi Sveti Petar Orehovec vodile su Stojanka Lesički i Martina Sokač.

Služba ureda župana