Verica Rupčić sudjelovala na sastanku s izaslanstvom Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U Hrvatskom saboru je proteklog tjedna održan radni sastanak Odbora za ravnopravnost spolova s izaslanstvom Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta kojem je prisustvovala i potpredsjednica Županijske skupštine te predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić.

Rupčić je kao jedina predstavnica s terena prezentirala rad Povjerenstva te Izaslanstvo upoznala s aktivnostima usmjerenima na problematiku svih oblika nasilja s posebnim naglaskom na nasilje nad ženama. Izrazila je zadovoljstvo intenziviranjem priprema za otvaranje skloništa za žrtve nasilja u našoj županiji, koja je među šest županija u Hrvatskoj gdje takva skloništa ne postoje.

Također je naglasila kako je upravo naše Povjerenstvo iniciralo osnivanje skloništa, koje je po modelu specijaliziranog udomiteljstva, kao jedinstveno u Hrvatskoj, egzistiralo u našoj županiji kroz tri godine. Iznijela je podatke o političkoj participaciji žena u regionalnoj i lokalnoj samoupravi Koprivničko-križevačke županije te posebno naglasila važnost Festivala žena iz ruralnih područja, koji Povjerenstvo organizira kroz sedam godina s ciljem prezentacije života žena.

Prezentacija je prihvaćena s velikim zanimanjem, posebice od strane Pierrette Herzberger-Fofana, članice Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova i potpredsjednice izaslanstva za odnose s Panafričkim parlamentom te zamjenice predsjednika Odbora za razvoj Europskog parlamenta. Naglasila je kako je važno da se u okviru njihovog Odbora  upriliči susret i ovakva prezentacija u Europskom parlamentu, kojom prilikom bi se ovo tijelo upoznalo s konkretnim aktivnostima regionalnog Povjerenstva, kao jednog od najaktivnijih u Hrvatskoj, što je poduprla i članica Odbora Jackie Jones.

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost Sabina Glasovac je izaslanstvo upoznala s Nacionalnom strategijom za ravnopravnost spolova, stanjem po pitanju nasilja nad ženama i implementacijom Istanbulske konvencije,  problematikom žrtava seksualnog nasilja u ratu, kao i temama vezanima uz žene na tržištu rada i utjecaj mirovinske reforme na žene, seksualnim i reproduktivnim pravima i reformi prava na pobačaj, javne kampanje protiv lošeg tretmana tijekom poroda, implementacijom ravnoteže između rada i obitelji te servisa za djecu i starije, nadzornim mehanizmima i implementacijom CEDAW-a.

Služba ureda župana