Podravka na parceli u Sigecu predstavila novi sustav navodnjavanja poljoprivrednih površina

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Na poljoprivrednoj površini u Sigecu u Općini Peteranec u srijedu 24. srpnja predstavljen je sustav navodnjavanja poljoprivrednih površina kojim koprivnička prehrambena industrija Podravka nastavlja ciklus modernizacije i unaprjeđenja svojih proizvodnih poljoprivrednih površina za uzgoj povrća. Ovime je završena prva faza projekta navodnjavanja poljoprivrednih površina na području Koprivničko-križevačke županije, točnije na pet hektara na lokaciji u Sigecu, a plan je na istom području kroz više faza sustavom navodnjavanja obuhvatiti 200 hektara površina.

Predstavljanju sustava navodnjavanja uz predsjednika Uprave Podravka Marina Pucara, članicu Uprave Ljiljana Šapina te direktore Podravkinih sektora prisustvovali su i župan Darko Koren, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalnu djelatnost i poljoprivredu Marijan Štimac te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Podravkin plan je zainteresirati i ostale poljoprivrednike da se uključe u projekt navodnjavanja povrća te postanu novi kooperanti Podravke, naglasio je predsjednik Uprave Marin Pucar prilikom obilaska sustava.

Ovo polje pokazuje smjer i put koji smo zacrtali što se tiče poljoprivredne proizvodnje te revitalizaciju našeg kraja i cijele Županije. Nastojat ćemo cjelokupni tehnološki proces prenijeti na sve naše poljoprivredne površine i kooperante kako bi bili konkurentniji, a u suradnji Podravke i Koprivničko-križevačke županije u skorije vrijeme planiramo navodnjavanje 1000 hektara, ako ne i 2000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje će proizvoditi sirovinsku osnovu za Podravkine proizvode“, kazao je Pucar.

Dodao je kako se danas nemoguće baviti poljoprivredom i biti konkurentan bez modernih tehnoloških rješenja poput prezentiranog sustava navodnjavanja koji pokriva pet hektara i čija je vrijednost 300 tisuća kuna te kako će Podravka ponuditi znanja i tehnološke procese  svim potencijalnim partnerima i proizvođačima kako bi što uspješnije proizvodili sirovinu.

Podravkina Uprava u svojem strateškom razvoju sektora poljoprivrede  planira  da se projektu priključi i Koprivničko-križevačka županija sa sufinanciranjem i potporama za uvođenje sustava navodnjavanja na poljoprivredne površine što će pomoći  u dinamiziranju procesa kako bi i lokalni poljoprivrednici postali respektabilni proizvođači i dobavljači Podravke.

Župan Koren je istaknuo kako je Podravka lokomotiva hrvatskog gospodarstva te kako ovakve inicijative zasnovane na znanju i kapitalu garantiraju da će u Podravkinim proizvodima biti maksimalan postotak domaće sirovine.

„Podravina je u posljednjem desetljeću prepoznala uzgoj povrća kao granu poljoprivrede u kojoj se mogu ostvariti najveći prihodi, a planska proizvodnja može sve zajedno ubrzati i povećati. Županija može osigurati potpore simboličnih vrijednosti, ali i one su od velikog značenja malim proizvođačima poput osiguranja usjeva, poticanja dugogodišnjih nasada i drugih zaštitnih mjera koje provodimo kroz sustav i naše programe“, naglasio je župan Koren. te napomenuo kako se i državna politika prema agraru mora promijeniti na bolje te usmjeriti u ovakve napredne tehnološke sustave i strategije koje je prezentirala Podravka.

 Županija je svjesna važnosti ulaganja u sustav navodnjavanja, dodao je župan, posebice iz razloga što je na  području Koprivničko-križevačke županije malo poljoprivrednih površina koje se navodnjavaju.

„Izuzetno nam je drago da je Podravka pokrenula ovaj značajan projekt, vidljivo je da je načinila primjetan zaokret u promišljanju kako osigurati sirovinu, a tome će se priključiti i Županija kako bi zajednički doprinijeli većim prinosima lokalnih proizvođača i kvaliteti njihovih proizvoda“, kazao je župan.

Sustav  navodnjavanja i koncept funkcioniranja prezentirao je direktor sektora Poljoprivrede Zdravko Dimač pojasnivši kako navodnjava pet hektara zemljišta, a nakon što dozrije cikla koja se  trenutno uzgaja, cijevi prebaciti na drugi dio parcele na kojem će prema plodoredu dozrijevati pšenica.

„Bez kontroliranih uvjeta i upravljanja procesima ne bi bilo niti poljoprivredne proizvodnje na visokoj razini“, zaključio je Dimač.

Na parceli će se uz poštivanje plodoreda za potrebe Podravke  uzgajati korjenasto povrće i mahunarke,  a navodnjavanje će koristiti i posjednici zemlje kao Podravkini ugovorni trajni kooperanti.

Služba ureda župana