Strukovna škola Đurđevac na 7. izložbi i utrci solarnih vozila u Sisku

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Strukovna škola Đurđevac pod vodstvom nastavnika Mladena Paraga uspjela je u svega sedam mjeseci tijekom praktične nastave i vježbi izraditi respektabilno vozilo na solarni pogon. U izradi vozila sudjelovali su učenici zanimanja strojobravar, CNC operater, automehatroničar, elektroničar mehaničar, automehaničar. Tehnološka rješenja primijenjena na ovom vozilu koncipirana su i izvedena i uz pomoć lokalnih tvrtki. Posebno je tu potrebno istaknuti suradnju sa tvrtkom VIN-MONT d.o.o. Đurđevac koja je uvelike pomogla kod obuke učenika u postupcima i usvajanju tehnologije zavarivanja aluminija. Izradu vozila donacijama su pomogli poduzetnici s područja Đurđevca i bliže okolice. Koprivničko-križevačka županija, kao osnivač škole u potpunosti je od samog početka podržavala ovaj projekt.

Školska ekipa pod vodstvom mentora Mladena Paraga i Martina Ivandije u Sisku se uspješno predstavila solarnim vozilom i nastupom. Utrku je odlično odvozio David Rengel, a tehničku podršku osiguravali su učenici Antun Čorba i Zdravko Čorba, sve učenici 2. razreda zanimanja automehatroničar. Pozitivne kritike vozilo je dobilo i od Povjerenstva koje je ocjenjivalo konstrukcijske elemente i dizajn.

Sudjelovanjem na izložbi, konferenciji i utrci SOELA u Sisku, Strukovna škola Đurđevac iskoristila je znanje svojih nastavnika i širinu dijapazona zanimanja za koja obrazuje učenike. Ovim projektom nastavlja svoj razvoj korištenjem kadrovskih i materijalnih resursa. Strukovna škola Đurđevac dodatnim sudjelovanjem nastavnice Željke Grobenski Senjan u Povjerenstvu za dizajn, te nastavnika Branka Pleadina, Željka Brčeka, Ivanke Brček i Dejana Rakijašića na konferenciji na temu Svemirska tehnologija – izazov za obrazovni sustav i gospodarstvo i praćenju utrke, aktivno se uključila u skupinu škola koje nastoje doprinjeti ukupnom razvoju obrazovanja.

ravnatelj Strukovne škole Đurđevac
Darko Špoljar, dipl. ing.