Župan održao prijem za ravnateljicu koprivničke Knjižnice Dijanu Sabolović-Krajina

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Povodom dodjele nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice za doprinos radu i razvoju hrvatskog knjižničarstva, župan Darko Koren u srijedu, 21. ožujka u prostorima Županijske uprave održao je prijem za ravnateljicu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica Dijanu Sabolović-Krajina. Prijemu je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnice županijskih upravnih tijela.

Ravnateljici Sabolović-Krajina, koja je ujedno i knjižničarska savjetnica, nagrada je dodijeljena na svečanom obilježavanju Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice i to, kako stoji u obrazloženju, za njezin dugogodišnji rad na razvoju knjižničarstva i edukaciji knjižničarske zajednice.

Uputivši ravnateljici čestitke na još jednom značajnom priznanju koje je stiglo u koprivničku Knjižnicu, župan je naglasio kako je „nagrada potvrda njezinog kvalitetnog i kontinuiranog rada na razvoju knjižničarstva u Koprivnici i Županiji, što je prepoznato i na državnoj razini“. Ujedno je naglasio odličnu suradnju s Knjižnicom, prvenstveno u smislu osiguravanja usluge Bibliobusa kojim je knjižničarskim uslugama pokriveno područje cijele Županije. Uz Grad Zagreb, jedina smo županija u Hrvatskoj koja kroz koprivnički i križevački Bibliobus  obilazi sve općine na svom području, a uključeno je čak dvije i pol tisuće korisnika. Obzirom da brojna mjesta nemaju općinske knjižnice, ta je usluga prvenstveno od koristi najmlađima u smislu poticanja čitalačkih navika i ljubavi prema knjizi.

Ravnateljica je Županiji zahvalila na podršci kako Knjižnici, tako i razvoju čitalačke kulture u zajednici, osvrnuvši se na nove izazove i uloge koje narodne knjižnice imaju u suvremenom društvu. Uz otvorena vrata svim dobnim skupinama, jedna od tih uloga je i edukacija te prijenos znanja, što se ostvaruje kroz brojne programe koje koprivnička Knjižnica provodi, a u naredno razbolje planiraju se uključiti i u promociju robotike. Naravno, za brojne tekuće i planirane aktivnosti važan je i adekvatan prostor, što Knjižnici već duže vrijeme nedostaje, te se nadaju rješenju tog problema kako bi svojim korisnicima mogli pružiti sve što zaslužuju.

Iako je u posljednjih desetak godina Knjižnica dobila niz lokalnih, nacionalnih i međunarodnih priznanja, ravnateljica je izrazila ponos zbog nove nagrade, dodavši kako je u nju utkana suradnja i pomoć njezinih zaposlenika, drugih institucija i udruga te kako će biti dodatna motivacija za daljnji predan rad.

Dijana Sabolović-Krajina dužnost ravnateljice koprivničke Knjižnice obnaša od 1995. godine, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stekla je doktorat iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti s temom „Narodna knjižnica kao središte lokalne zajednice u suvremenom društvu“ te je autorica pedesetak stručnih i znanstvenih radova. Sudionica je brojnih domaćih i međunarodnih stručnih skupova, a studijske je boravke imala u Danskoj, Velikoj Britaniji, Finskoj i Njemačkoj. Koprivničku Knjižnicu uključila je u u niz međunarodnih programa, a među nagradama vrijedi još izdvojiti Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za posebne zasluge u kulturi Republike Hrvatske i Kukuljevićevu povelju za izniman doprinos u hrvatskome knjižničarstvu.

Služba ureda župana