Ravnateljica Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica Dijana Sabolović-Krajina primila nagradu Nacionalne i sveučilišne knjižnice za doprinos radu i razvoju hrvatskog knjižničarstva

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U povodu obilježavanja Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u Zagrebu je u četvrtak 22. veljače upriličena svečanost kojoj su prisustvovali brojni predstavnici akademskog, kulturnog i političkog života Hrvatske. Okupljenima su se pozdravnim govorima obratili izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske Renata Margaretić Urlić, saborska zastupnica i izaslanica Predsjednika Sabora Republike Hrvatske Irena Petrijevčanin Vuksanović, ministrica kulture i izaslanica Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek te rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tatijana Petrić u svojem je izlaganju opisala brojne programe u protekloj godini, kojima je Knjižnica potvrdila svoju ulogu čuvarice i promicateljice vrijednosti hrvatske znanstvene i kulturne baštine, a na svečanosti je proglašeno kako je ovogodišnja nagrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice dodijeljena knjižničarskoj savjetnici i ravnateljici Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ u Koprivnici Dijani Sabolović-Krajini, za osobiti doprinos radu i razvoju hrvatskog knjižničarstva.

Obrazloženje nagrade možete pogledati OVDJE.

Svojim su nastupima program uveličali kantautorica Elis Lovrić i umjetnik Enis Kišević, a obilježavanju Dana NSK prethodili su tradicionalni Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koji se organiziraju kako bi se šira javnost upoznala s radom i ulogom Knjižnice u kulturnom i znanstvenom životu Hrvatske, osobito s onim dijelom koji se odnosi na očuvanje vrijedne baštine koju NSK ima pohranjenu u svojem fondu. Tijekom ovogodišnjih Dana otvorenih vrata, Knjižnicu je posjetilo približno četiri stotine sudionika koji su imali priliku uz stručnu vodstvo djelatnika Informacijskog centra posjetiti i upoznati se s radom zbirki posebne vrste građe – Zbirkom rukopisa i starih knjiga, Zbirkom muzikalija i audiomaterijala, Grafičkom zbirkom i Zbirkom zemljopisnih karata, kao i radom čitaonica s otvorenim pristupom građi, Čitaonicom periodike, Zbirkom knjižnične građe o Domovinskom ratu, Zbirkom inozemne Croatice, Zbirkom službenih publikacija, Centrom za mikrografiju i zatvorenim spremištem.

Služba ureda župana