Udruga “Bolje sutra” održala aktivnost projekta ZELENA ZEBRA

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice održala je aktivnost projekta ZELENA ZEBRA, radionicu „Sigurno do DOMA“- edukaciju starijih osoba o sigurnom prelasku preko zebre. Radionica je bila namijenjena članovima partnerske organizacije Kluba za starije osobe „Mariška“ Koprivnica, a izvoditelj-predavač bio je član IPA Kluba Koprivnica, Ivan Brckan.

Tijekom aktivnosti je kroz niz foto zapisa sudionicima pojasnio ispravan i neispravan način prelaska pješačkih prelaza, što sve utječe na ponašanje sudionika u prometu kao npr. stupanj obrazovanja, zdravstveno stanje, starosna dob, temperament, moral, osjećaji i inteligencija, a naglasak je stavio na psihofizička stanja starijih osoba koja utječu na određena ponašanja u prometu kao što je depresija, ansioznost, tjeskoba, smanjena prilagodba novim situacijama, pad koncentracije, pamćenja i pažnje, usporeno kretanje, gubitak elastičnosti, okretnosti, slabljenje vida i sluha te promjene u čvrstoći kostiju (osteporoza), što sve može dovesti do stradavanja s vrlo teškim posljedicama.

Istaknuo je kako se starije osobe uglavnom pridržavaju pravila u prometu prilikom prelaska ceste, no ipak se zna dogoditi da prelaze kolnik izvan obilježenog pješačkog prijelaza, a također koriste i kolica ili druga pomoćna pomagala za kretanje pa se zbog toga kreću kolnikom umjesto pješačkom stazom.

Sudionicama radionice predstavio je i „Zlatna pravila pješaka“:

  • ako ideš pješice, hodaj nogostupom ili drugom površinom koja je za to određena
  • kolnik koristi samo u iznimnim slučajevima, a ako ga koristiš hodaj što bliže rubu kolnika
  • kada se kolnikom krećeš u skupini, uvijek hodajte jedan iza drugoga
  • kao pješak svoje ponašanje prilagodi prometnim uvjetima i ne čini ništa što nije u skladu s prometnim propisima
  • svojim postupcima ne dovodi ostale sudionike u prometu u dvojbu

Projekt je odobren od Ministarstva unutarnjih poslova na natječaju  „„Za Nacionalni program sigurnosti  cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011-2020., Područje: 4. PJEŠACI; Podpodručja: a) Korištenje obilježenih pješačkih prijelaza.

Partneri u projektu su: Dječji vrtić Vrapčić Drnje, IPA (međunarodno policijsko udruženje) Rregionalni klub Koprivnica i Klub za starije osobe „Mariška“ Koprivnica. Aktivnost je održana u prostoru Doma za starije i nemoćne Koprivnice, a prisustvovala joj je i ravnateljica Doma Vesna Križan.

Služba ureda župana