Najava: Svečano obilježavanje 25 godina postojanja gradića Faro u Križevcima

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Pozivamo Vas na svečano svečano obilježavanje 25 godina postojanja gradića Faro u Križevcima koje će se održati 29. i 30. travnja 2017. godine.

Već 25 godina u središtu Križevaca postoji zajednica ljudi koje povezuje nova kultura življenja i rada. Priča je započela još ranije, 1984. godine, kada je grkokatolički biskup mons. Slavomir Miklovš dao u najam Djelu Marijinu-Pokretu fokolara zgradu svoje bivše rezidencije, a utemeljiteljica Pokreta fokolara Chiara Lubich kazala je kako će tu niknuti centar Pokreta za Istočnu Europu. Krajem 1991. nazvat će ga gradićem, a 1992. dati mu ime Faro – Svjetionik. Gradić svjedočanstva Faro jedan je od 33 slična gradića, u različitim fazama razvoja, rasprostranjenih na svih pet kontinenata.

Djelo Marijino-Pokret fokolara broji preko dva milijuna pripadnika, a zbog raznolikosti svog sastava s godinama poprima dimenzije maloga naroda, kako ga je nazvao papa Ivan Pavao II. Zahvaća ne samo katolike, nego i kršćane raznih crkvenih zajednica, a zajedničko je zalaganje da se živi ljubav i jedinstvo koji su zapisani u DNK svakog čovjeka.

Faro je središte međunarodnih stručnih skupova, osobito iz pedagogije, ekonomije, sporta i umjetnosti, uz suradnju i potporu grada Križevaca, a u njemu se ostvaruju projekti Europske unije u kojima sudjeluju mladi iz raznih zemalja svijeta. Također se održavaju kampovi za mlade i djecu, a godišnje ga posjeti više od 4 tisuće osoba.

PROGRAM PROSLAVE

Subota 29. travnja 2017.

  • 17.00 sati – Svečana sveta misa zahvalnica u konkatedrali Svetoga Križa u Križevcima, koju će predvoditi Bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak
  • Domjenak i prigodni program u dvorani Centra Mariapoli

Nedjelja 30. travnja 2017.

  • 10.00 -12.00 sati – Svečana akademija u povodu 25. obljetnice gradića Faro: upoznavanje s njegovim djelovanjem, razgovori s njegovim začetnicima iz Hrvatske i inozemstva, pogled u prošlost, sadašnjost i budućnost
  • 12.30  – Ručak
  • 15.00 sati – Razgledavanje gradića Faro

Tijekom oba dana bit će izložena djela akademskih slikara Michela Pocheta i Zdravka Tišljara.

Služba ureda župana