Sastanak s predstavnicima „Šolskog centra Velenje“

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Predstavnici „Šolskog centra Velenje“ na sastanku u Županijskoj upravi predstavili su zamjeniku župana Ivanu Palu i suradnicima te predstavnicima jedinica lokalnih samouprava s područja Koprivničko-križevačke županije projekte i programe koje provode s posebnim naglaskom na projekt „Automatizirani sistem najma bicikla.“

Sastanku su prisustvovali i direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc kao i ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Ratimir Ljubić s obzirom da ova škola već dugi niz godina surađuje sa „Šolskim centrom Velenje“.

IMG_9072mSve okupljene pozdravio je zamjenik Pal koji se osvrnuo na dobru suradnju „Šolskog centra Velenje“ i Obrtničke škole Koprivnica te istaknuo kako se od te suradnje može puno toga naučiti:

Hvala što ste odabrali i našu školu pa na neki način i našu Županiju kao partnera i vjerujem da će iz toga proizaći puno dobrih stvari.“

O suradnji između dviju ustanova govorio je i ravnatelj Ljubić te istaknuo kako je preko 30 učenika i 10 profesora bilo na mobilnosti u „Šolskom centru Velenje“ koji je dobro opremljen praktikumima i laboratorijima.

Voditelj MIC-a Velenje Darko Lihteneker prezentirao je programe i međunarodne projekte koje provodi „Šolski centar Velenje“ s posebnim naglaskom na projekte iz područja obrazovanja i razvojne projekte, a osvrnuo se i na suradnju s Obrtničkom školom Koprivnica te ostale mobilnosti. Zajedno sa svojim suradnicima, voditelj Lihteneker prezentirao je projekt „Energetski inženjering“ u sklopu kojeg je stručna grupa pratila učinke i efikasnost u zgradama te je postavljen sistem praćenja potrošnje energije u zgradama. Pored toga, dodao je kako vrše i brojne programe stručnog osposobljavanja u području suvremene tehnologije za brojne tvrtke, a razvili su i sistem certificiranja za instalatere. Što se tiče razvojnih projekata, voditelj Lihteneker predstavio je simulator vožnje pomoću kojeg se korisnicima IMG_9077mprezentiraju realne situacije opasnosti na cestama i vožnje po različitim vremenskim uvjetima, a osvrnuo se i na ostale provedene projekte koji doprinose boljem životu stanovnika Slovenije i šire.

Što se tiče projekta „Automatizirani sistem najma bicikla“, predstavnici „Šolskog centra Velenje“ naglasili su kako je riječ o projektu namijenjenom za manja područja sa sustavom kojim se kamerama osigurava očuvanost bicikala čime nijedan bicikl nije ukraden. Dodao je kako sistem funkcionira na način da se korisnici registriraju i pri tome dobiju pametnu karticu kojom se prijave na stanicu te potom voze do odredišta odnosno druge stanice za ostavljanje bicikla. Provođenje projekta započeli su s pet stanica i 25 bicikla dok trenutno imaju 15 stanica i 70 bicikala, a sistem najma bicikla razlikuje se od drugih zbog neovisnosti priključka. Ujedno su pozvali predstavnike jedinica lokalnih samouprava na suradnju i mogućnost postavljanja ovakvog oblika najma bicikla i na njihovom području, uz mogućnost nadogradnje odnosno prilagodbe projekta sukladno mogućnostima.

Na kraju sastanka, zamjenik Pal zahvalio je na pruženim informacijama i predložio da se potraže izvori financiranja iz Europskog fonda kako bi se ovakav projekt ostvario i na području Županije, a sastanku su prisustvovali predstavnici Grada Križevaca, načelnici i zamjenici načelnika Općina Molve, Novo Virje, Legrad, Gornja Rijeka, Đelekovec i Hlebine.

Služba ureda župana