Saborski zastupnik Veljko Kajtazi na sastanku u Županijskoj upravi

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Župan Darko Koren i zamjenik župana Ivan Pal primili su saborskog zastupnika i predstavnika romske i još 11 nacionalnih manjina Veljka Kajtazija kako bi razgovarali o trenutačnoj problematici položaja romske nacionalne manjine u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Župan je tom prilikom istaknuo zadovoljstvo ovim sastankom te objasnio kako na području Koprivničko-križevačke županije ima dosta romske populacije koja je poprilično dobro integrirana u zajednicu dodavši da uvijek ima prostora za poboljšanje.

Zahvalu županu i zamjeniku Palu, ali i svima ostalima koji su zaslužni za ovaj sastanak uputio je Veljko Kajtazi. Naglasio je ulogu i rad predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine IMG_7979mKoprivničko-križevačke županije Franje Horvata te se osvrnuo i na broj Roma u Županiji naglasivši kako trenutno ima oko 1000 Roma i pet romskih naselja. Iskazao je i zadovoljstvo provedenom legalizacijom objekata u Županiji, a  dotaknuo se i pitanja romskog koordinatora. Naime,  na prostoru Republike Hrvatske ima oko 80 romskih naselja koje je teško koordinirati stoga je Veljko Kajtazi istaknuo potrebu za regionalnim koordinatorom što je objašnjeno i u Nacionalnoj strategiji za uključivanja Roma. Župan je naglasio kako podržava ova nastojanja s obzirom da bi to bio alat za još bolju suradnju i integraciju Roma, a zamjenik Pal je objasnio da postoji problem provedbenih akti i regulacije zakonskog okvira. Također, predložio je da se inicijativa oko romskog koordinatora uputi prema Hrvatskoj zajednici županija s obzirom da se ova problematika tiče osam županija na području Hrvatske.

Sastanku su prisustvovali i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ Suzana Krčmar, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije Franjo Horvat, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Branka Cuki, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić i viša savjetnica za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport Vesna Peršić Kovač.

Služba ureda župana