Župan Darko Koren zatvorio Obrtnički i gospodarski sajam

"Samo se zajedništvom može postići dobar rast i razvoj hrvatskog gospodarstva."

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ovogodišnji, sedamnaesti po redu Obrtnički i gospodarski sajam zatvorio je u nedjelju, 9. studenoga župan Darko Koren. Sajam je ove godine okupio 255 izlagača iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. Svoje je proizvode i usluge na 3000 m2 predstavilo 98 obrtnika, 106 tvrtki, 25 OPG-a te 26 institucija i udruga.

Program je kao i svake godine bio veoma sadržajan. U sklopu izložbe malih životinja, u petak je nakon otvorenja Sajma održan izbor autohtone pasmine Križevačke kukmaste kokoši, nakon čega su se brojni župani, zamjenici i predstavnici županija sastali na 32. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županije. Navečer je u šatoru ispred dvorane prikazano krštenje mošta po Križevačkim štatutima koji su za brojne goste pripremili Krešo Blažek i Zoran Homen uz tamburaški sastav.

Pripremljen je i program za najmlađe, tako da su djeca u subotu mogla uživati u lutkarskoj predstavi „Reciklirko u nevolji“ ili posjetiti izložbu konja koju su pripremili „Kalnički konjari“ i „Bilogorski renđeri“, a oni najhrabriji okušali su se i u jahanju. Za učenike je u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Đurđevac, Obrtničkom školom Koprivnica i Srednjom školom „Ivan Seljanec“ održana prezentacija obrtničkih zanimanja. Oko 650 učenika sedmih i osmih razreda prisustvovalo je prezentaciji zanimanja: frizer, kozmetičar, stolar, soboslikar-ličilac, monter suhe gradnje, kuhar, konobar, krojač, zidar i strojobravar.

Kao i svake godine, Sajam je bio i edukativnog karaktera. Održana je edukativna radionica „Moj otpad, moja odgovornost“, seminar „Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja“, „Kako uspješno voditi učeničku zadrugu“ te prezentacija „Ruralni razvoj u RH 2014.-2020. i primjeri dobre prakse (LEADER)“ koju je organizirala Koprivničko-križevačka županija u suradnji sa PORA-om Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja.

Događaj koji uvijek privuče mnogo gledatelja je modna revija i revija frizura koju organizira Udruženje obrtnika Križevci. Posjetitelji su uživali u kreativnim radovima dizajnera i frizera s područja cijele Županije, a za glazbeni ugođaj pobrinula se grupa Dostojevsky.

Poslnagrada1jednjeg dana Sajma, održan je izbor najatraktivnijeg izložbenog prostora, izvlačenje dobitnika nagradnih igara Komunalnog poduzeća i Sajma nakon čega je župan Darko Koren zatvorio Sajam. Najljepšim izložbenim prostorom proglašen je prostor LAG-a Podravina, drugo mjesto pripalo je Krapinsko-zagorskoj županiji, dok je nagrada za treće mjesto otišla u Srednju školu „Ivan Seljanec“ iz Križevaca. Glavnu nagradu Obrtničkog i gospodarskog sajma – skuter osvojio je Franjo Mirović iz Đurđevca.

Župan je istaknuo kako je ovo dobar put povezivanja institucija, udruga, obrtnika, tvrtki i OPG-a, a samo se zajedništvom može postići dobar rast i razvoj hrvatskog gospodarstva. Iskoristio je ovu priliku kako bi svim izlagačima zahvalio što su prepoznali značaj ovog Sajma, a posjetitelje je pozvao da i sljedeće godine dođu podržati brojne obrtnike, tvrtke, OPG-ove, institucije i udruge.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.