Najava:  22. Dan voća Koprivničko-križevačke županije

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Najznačajnija manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina, 22. Dan voća Koprivničko-križevačke županije održat će se u subotu,  17. listopada na đurđevačkom Trgu svetog Jurja s početkom u 10.30 sati. Ovogodišnja manifestacija će se održati uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera kako bi se unatoč okolnostima, uvjetovanim pandemijom koronavirusa, zadržao kontinuitet u promociji poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje voća i voćnih prerađevina, a ujedno i proizvođača voća i prerađevina na bazi voća s područja naše županije.

Na području Koprivničko-križevačke županije pod voćarskom proizvodnjom nalazi se 1.155 hektara, a Županija osamnaestu godina uzastopno subvencionira podizanje višegodišnjih nasada, te je u periodu od 2003. – 2020. zasađeno novih 493 hektara voćnjaka i 125 hektara vinograda.

Spomenimo kako je Županija podržala financijskim sredstvima i brojne stručne i znanstvene projekte i istraživanja te je na taj pomogla razvoju poljoprivredne proizvodnje, a pogotovo voćarstva.  U suradnji sa Zagrebačkom županijom u periodu od 2020. do 2022. godine provodi se projekt „Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti“ na OPG-u Horvatić u Cvetkovcu, a znanstvena istraživanja i izradu studije izvršit će Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima. Projekt ima za cilj utvrditi potencijalnu vrijednost tradicionalnih voćnih vrsta odnosno pogodnost pojedinih vrsti/sorti za: ekološki uzgoj (travnjački  voćnjaci), krajobrazno uređenje,  komercijalnu uporabu plodova.

Uz to, Županija je prepoznala i program Školske sheme te se aktivno uključila i osigurala školskoj djeci besplatne zdrave obroke voća, povrća i mlijeka te nastavlja s poticanjem poljoprivrednih proizvođača voća kroz svoje programe potpora primarne voćarske proizvodnje kao i prerade voća.

Glavni organizator 22. Dana voća  je Koprivničko-križevačka županija, a u suorganizaciji sudjeluju Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, Grad Đurđevac, Turistička zajednica Grada Đurđevca te županijska Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina.

Pozivamo sve posjetitelje manifestacije na odgovorno ponašanje i  pridržavanje svih epidemioloških mjera i  uputa kako bi zaštitili vlastito zdravlje, al i zdravlje svih ostalih sudionika i građana.

Foto: S prošlogodišnje manifestacije 21. Dani voća KKŽ

Služba ureda župana