Preko 80 posto učenika od 1. do 4. razreda županijskih osnovnih škola od ponedjeljka se vraća u školske klupe

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Temeljem izdanih Uputa za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID – 19 vezano za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Preporuka za organizaciju rada u razrednoj nastavi i upute za vrednovanje i ocjenjivanje u mješovitom modelu nastave od 25. svibnja 2020. Ministarstva znanosti i obrazovanja, zbog aktualne povoljne epidemiološke situacije, od ponedjeljka započinje izvođenje razredne nastave u osnovnim školama.

Epidemiolozi su procijenili da su škole sigurne za učenike i zaposlenike te od ponedjeljka 25. svibnja 2020. svi roditelji mogu poslati učenike razredne nastave u školu. Oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih djecu ne žele poslati u školu, mogu i naknadno uključiti dijete u nastavne grupe u školi, ali u međuvremenu moraju osigurati uvjete kod kuće za nastavu na daljinu i biti u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi.

Ravnatelji osnovnih škola kojima je Županija osnivač su temeljem navedenih Uputa i Preporuka izradili provedbeni plan otvaranja škola i uključivanja svih učenika u razrednu nastavu. Temeljem podataka prikupljenih od roditelja, preko 80 posto učenika razredne nastave županijskih osnovnih škola od ponedjeljka se vraća u škole.

Za razliku od procesa otvaranja razredne nastave 11. svibnja 2020., sada se od roditelja ne traže izjave o prihvaćanju uvjeta o dolasku učenika u školu. U međuvremenu je prestala važiti odluka Vlade Republike Hrvatske o radu od kuće, tako da se djelatnici raspoređuju na poslove u školi u primjerenom opsegu i nadležnosti.

S obzirom da su epidemiolozi utvrdili da je rad u školi jednako siguran kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, Koprivničko-križevačka županija osigurala je sve ono što je bila obveza osnivača, poput sredstava za dezinfekciju i prijevoza učenika.

Služba ureda župana