8. sastanak zajedničkog monitoring odbora za provedbu IPA- prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska

 U Đurđevcu je u organizaciji Zajedničkog tehničkog tajništva za provedbu IPA Prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska i uz domaćinstvo Koprivničko-križevačke županije, 30 i 31. ožujka 2011. godine održan 8. sastanak Zajedničkog monitoring odbora za provedbu IPA-Prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska za programsko razdoblje 2007-2013. U ime domaćina skup je pozdravio zamjenik župana Darko Sobota a posebno gđu. Genevieve Leveaux predstavnicu Europske komisije koja je prisustvovala sastanku.

Zajednički monitoring odbor zadužen je za nadzor pravilne provedbe IPA- prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska za programsko razdoblje 2007-2013 godine, a sastavljen je od predstavnika hrvatskih pograničnih županija – Međimurske županije, Koprivničko-križevačke županije, Virovitičko-podravske županije i Osječko-baranjske županije te isto tako mađarskih pograničnih županija Županije Zala, Županije Somogy i Županije Baranya.

Sastanku su prisustvovali članovi Upravljačkog tijela Programa, predstavnica Europske komisije gđa. Genevieve Leveaux i stalni promatrači predstavnici hrvatskog Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te predstavnici mađarskog Ministarstava za nacionalno gospodarstvo i razvoj turizma, Ministarstvo ruralnog razvoja, Ministarstvo obrazovanja, Ministarstva financija koje je zaduženo za kontrolu sredstava Programa i predstavnici mađarskih pograničnih regionalnih razvojnih agencija.

Svoju nadzornu ulogu ostvaruje određivanjem aktivnosti i kriterija koji se financiraju iz prekograničnog programa, monitoringom postignutog napretka u postizanju određenih ciljeva prekograničnog programa, kontrolom i odobravanjem godišnjih izvješća o provedbi programa, a zadužen je i za odobravanje postupka za pokretanje javnih natječaja i cjelokupnu proceduru odabira projekata po raspisanim natječajima.

Vesna Pribeg