Županija se uključuje u Europsku teritorijalnu suradnju PANNON EGTC

Attila Gelencsér kazao je kako je realno očekivati da će za zajedničke projekte u Županiji Somogy i Koprivničko-križevačkoj županiji biti dostupno oko milijardu eura

Koprivničko-križevačku županiju je u petak 12. travnja posjetio predsjednik Skupštine mađarske Županije Somogy Attila Gelencsér. U prostorima Županije primio ga je župan Darko Koren, zajedno s predsjednicom Županijske skupštine Milicom Fuček, te zamjenicima župana Ivanom Palom i Darkom Sobotom.

Župan Koren podsjetio je uvodno na sporazum o prijateljstvu koji su dvije regije potpisale prije više od deset godina, a koji je doprinio brojnim zajedničkim projektima i prijateljskim odnosima među mnogima općinama i gradovima s obje strane granice.

Attila Gelencsér, koji je ujedno i zastupnik u mađarskom parlamentu, nakon toga je održao prezentaciju o mogućnostima zajedničkih prekograničnih projekata s ciljem značajnijeg iskorištavanja sredstava iz EU fondova. Nakon što Hrvatska postane članica EU regijama će biti dostupna puno veća sredstva za koje hrvatske i mađarske županije trebaju zajednički prijavljivati projekte, zato su prezentaciji prisustvovali županijski pročelnici i ravnatelji ustanova koji operativno rade na projektima.

Za područje 9 mađarskih i hrvatskih županija uz rijeku Dravu, te dio Slovenije, osnovana je Europska teritorijalna suradnja PANNON EGTC. Nju čine jedinice lokalne samouprave i županije, a uskoro bi joj trebala pristupiti i Koprivničko-križevačka županija. Projekti iz EGTC-a direktno se financiraju od strane Europske komisije, a za ovu teritorijalnu suradnju predviđeno je čak 12 milijardi eura u sljedećem proračunskom ciklusu EU.

Attila Gelencsér kazao je kako je realno očekivati da će za zajedničke projekte u Županiji Somogy i Koprivničko-križevačkoj županiji biti dostupno oko milijardu eura. Župan Koren iznio je zadovoljstvo zbog ovakve prilike za korištenjem EU sredstava, što predstavlja mogućnost za provođenje raznih velikih projekata na ovom području. Pozvao je i sve općine i gradove da se uključe u suradnju te da pripremaju projekte.

Za koordinatoricu poslova oko uključivanja u PANNON EGTC i suradnje sa Županijom Somogy oko projektiranja imenovana je ravnateljica PORE Melita Birčić.