Župan s ministricom kulture i medija obišao dvorac Inkey koji će postati županijski turistički biser i pokretač razvoja kontinentalnog turizma

 Županija zaista ulaže u kulturu u sva tri grada, i kroz mrežu knjižnica i kroz različita kulturna događanja. Vjerujem da ćemo osigurati još više sredstava za kulturu i podržati važne razvojne projekte u Koprivničko-križevačkoj županiji – istaknula je ministrica Obuljen Koržinek  

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek danas je boravila u radnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji, a nakon obilaska grkokatoličke katedrale Presvete Trojice u Križevcima i parohijske crkve sv. Mihajla Arkanđela u Velikoj Mučnoj, u prostorima Županijske uprave sastala se sa županom Darkom Korenom. Uz župana, sastanku su prisustvovali glavna tajnica Ministarstva Marica Mikec, pročelnik Konzervatorskog odjela za područje Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije Milan Pezelj, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek te pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec.

Župan je zahvalio ministrici na dolasku i upoznao je sa svim programima koje Županija  financira i provodi u segmentu kulture  te istaknuo odličnu suradnju s Ministarstvom kulture i medija. „ U  protekle četiri godine  Županija je u područje kulture uložila preko 5,2 milijuna kuna, a samo protekle godine za sufinanciranje programa ustanova u kulturi i udruga  izdvojili smo preko 1,5 milijuna kuna“, uvodno je naglasio župan pojasnivši kako Županija brine za izdavačku i muzejsko-galerijsku djelatnost, nabavu knjiga za bibliobus i proširenje knjižnog fonda općinskih i gradskih knjižnica te organizaciju manifestacija županijskog i međunarodnog karaktera, a velika pozornost je usmjerena i na zaštitu spomenika kulture i sakralnih objekata.

Upravo je pretvaranje kulturne baštine u turistički proizvod jedan od planova Županijske uprave pri čemu je naglasak na projektu obnove i revitalizacije dvorca Inkey kojeg je Županija kupila kako bi spriječila daljnju devastaciju, revitalizirala ga i sačuvala za buduće naraštaje.

„Hvala vam što ste za taj projekt  izdvojili 500 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije, mi smo još pridodali 450 tisuća kuna jer riječ je o vrlo zahtjevnom projektu za koji imamo plan koji u idućem razdoblju namjeravamo detaljno razraditi i realizirati. Vjerujemo kako će dvorac postati pravi turistički biser našega područja i pokretač razvoja kontinentalnog turizma, a ugradili smo ga i u Razvojni sporazum s procijenjenom vrijednosti na 120 milijuna kuna. Potrebno ga je kvalitetno pripremiti kako bi se moglo aplicirati na europska sredstva, a veliki potencijal vidimo u povezivanje dvorca Inkey s okolnim turističkim sadržajima u Rasinji“, kazao je župan.

Pročelnik Masnec, ujedno i voditelj projekta dvorca Inkey, prezentirao je potom planove kazavši kako će se ukupno rekonstruirati 2.200  kvadratnih metara dvorca i izgraditi 900 kvadratnih metara dodatnog dijela čime bi se omogućio smještaj za 60 osoba u 22 sobe i četiri apartmana, a uključilo bi se i sve ostale popratne sadržaje.

„Svojim kapacitetima imat će značajan doprinos razvoju turizma i postat će centralna točka u kreiranju turističke ponude kraja koja će omogućiti i razvoj  drugih oblika turizma poput biciklističkih staza, pješačkih tura, lovnog turizma i zdravstvenog turizma. Stavljanjem u funkciju dvorca poboljšala bi se ekonomska slika cijelog tog ruralnog područja i omogućilo lokalnim OPG-ovima da kroz ponudu svojih proizvoda upotpune turističke doživljaje tog kraja, a time i podignu kvalitetu života lokalnog stanovništva“, kazao je Masnec.

Ministrica Obuljen Koržinek zahvalila je županu te istaknula kako je Ministarstvo osiguralo oko tri milijuna kuna iz interventnih sredstava za sedam projekata s područja Koprivničko-križevačke županije kako bi se pomogla hitna sanacija. „Ovo je županija koja zaista ulaže u kulturu u sva tri grada, i kroz mrežu knjižnica i kroz različita kulturna događanja. Vidi se da ne samo lokalne i regionalne vlasti, nego i građani ovog kraja  imaju dobar odnos prema kulturnoj baštini. Vjerujem da ćemo kroz sljedeću financijsku perspektivu u kojoj ćemo osigurati više sredstava za kulturu moći podržati i važne razvojne projekte u ovoj županiji – što se Koprivnice tiče to je ulaganje u gradski Muzej i galeriju u Hlebinama, a što se Županije tiče to je dvorac Inkey“, istaknula je ministrica.

Planove Grada Koprivnice izložila je zamjenica gradonačelnika Ostriž koja je uz zahvalu ministrici na pomoći ukratko predstavila dosadašnja ulaganja te buduće projekte koje Grad planira realizirati u idućem razdoblju.

Nakon sastanka u Županijskoj upravi, župan Koren i ministrica Obuljen Koržinek sa suradnicima su se uputili u razgledavanje dvorca Inkey kako bi se ministrica detaljnije upoznala s planovima i mogućnostima koje dvorac nakon obnove i revitalizacije može ponuditi u kulturnom i turističkom smislu.

Služba ureda župana