Županijsko Vincekovo po Križevačkim štatutima održano na križevačkom području

U organizaciji Udruge vinogradara i vinara „Bilikum“ iz Križevaca u subotu je održano Vincekovo po Križevačkim štatutima, a održava se svake godine u nekom od vinograda križevačkog područja. Ovogodišnji domaćini bili su OPG Posavec, OPG Šafran i OPG Topolko iz Kramarovca u predgrađu Križevaca.

Svetkovina Vincekova prva je od pet zapovijedanih pučkih vinogradarskih blagdana uz sv. Jurja, sv. Ivana, sv. Martina i sv. Mihovila,  a program predviđa posebnu “spelanciju”, blagoslova trsa po Križevačkim štatutima.

Prema narodnim običajima na dan sv. Vinka vinogradari odlaze u vinograde i odrežu dvije-tri rozgve sa tri pupa koje se potom stave u pehar s vodom pokraj prozora. Za izvjesno vrijeme loza potjera pupove, zatim i male grozdove na temelju kojih vinogradar ustvrdi hoće li godina biti rodna i plodna.

U ceremoniji, koja se obavlja na otvorenom, uz domaćina sudjeluju i biskup, peharnik, zvonar, pjevači i tamburaši, a loza se kiti kobasicama koje simboliziraju plodnost budućeg uroda. Prvi dio ceremonije bio je na otvorenom u vinogradu, a drugi dio u klijeti uz dobru kapljicu i domaća starinska jela.

Ovogodišnje Vincekovo bilo je središnja manifestacija u Koprivničko-križevačkoj županiji, a organizatori su bili Koprivničko-križevačka županija, TZ Koprivničko-križevačke županije, Grad Križevci, TZ Grada Križevaca, Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Udruga vinogradara i vinara Bilikum Križevci.

Tradicionalnoj manifestaciji uz brojne članove udruga prisustvovali su i župan Darko Koren i zamjenik župana ujedno i predsjednik županijske Zajednice vinograda i voćara Darko Sobota.

Služba ureda župana