Županijski stručni skup učitelja razredne nastave

Dana 30.11.2011. u Osnovnoj školi „Đuro Ester“ održan je stručni skup učitelja razredne nastave na županijskoj razini. Organizirala ga je voditeljica Županijskog stručnog vijeća Branka Arambašić. Sastojao se od teorijskog i praktičnog dijela.

Prof. dr. sc. Stjepan Hranjec održao je predavanje pod naslovom Tradicijska kultura u suvremenom kontekstu, u kojem je definirao pojam kulture i stavio naglasak na tradicijsku kulturu kao splet ideja, normi ponašanja i vrijednosti koje su institucionalizirane u određenom društvenom sustavu. Stožernice tradicijske kulture podijelio je na narodno, obiteljsko i vjersko područje i usmjerio se na odnos starijeg sloja prema novom u božićnim običajima.

Naglasio je da bi se kroz osnovno školovanje mogli revitalizirati neki od tih običaja. Predložio je slušanje starijih kazivača, upoznavanje čestitarskih tekstova, dramatizacije, izradu nakita za božićno drvce… Običaje bi trebalo obnoviti jer su se promijenile dominante u današnjem svijetu. Čovjek je postao vrlo antropocentričan, veliča se nagonsko, preziru moralna načela, anatemizira crkva. Propagira se potpuna sloboda za čovjeka i kult tijela (a ne duha). Ljudi postaju emocionalno tupi, dehumanizirani i destruktivni. Sve to dovodi do poremećaja obiteljskih odnosa i erozije domoljublja.

Na kraju predavanja prof. Hranjec je zaključio da se trebaju reafirmirati tradicionlane vrijednosti kako bi se pomoglo obnavljanju skladnih obiteljskih odnosa.

Praktični dio stručnog skupa pod naslovom Tradicijski božićni nakit vodila je gđa. Vesna Peršić Kovač. Učitelji su od krep papira, slame i kokica izrađivali tradicijski nakit za božićno drvce. Na taj je način dan mali doprinos reafirmiranju tradicionalnih vrijednosti.

Biserka Knez