Županijski Stožer održao koordinaciju – nastavljaju se akcije cijepljenja, od idućeg tjedna u Križevcima nova lokacija za testiranje na koronavirus

Nastavljamo s organizacijom punktova za cijepljenje u naša tri grada, odaziv za treću dozu ovih je dana bio dobar, vjerujem kako su naši sugrađani svjesni da je cjepivo najbolja zaštita - kazao je načelnik Ljubić

U prostorijama Županijske uprave danas je održana koordinacija Stožera civilne zaštite KKŽ na kojoj je raspravljano o epidemiološkoj situaciji na području županije. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić se osvrnuo na aktualne brojke te naglasio kako je trend porasta zaraženih osoba očekivan s obzirom na epidemiološku sliku u državi.  „Nadamo se kako taj porast neće pratiti i broj hospitalizacija te teži slučajevi, važno je da se i dalje držimo epidemioloških mjera jer pandemija nije završila. Nastavljamo s organizacijom punktova za cijepljenje u naša tri grada, odaziv za treću dozu ovih je dana bio dobar, vjerujem kako su naši sugrađani svjesni da je cjepivo najbolja zaštita“, kazao je načelnik Ljubić.

Što se tiče stanja u školama, načelnik je kazao da brojke u posljednjih tjedan dana rastu, no nastava će se uz praćenje epidemiološke situacije i dalje provoditi kontaktno. „U stalnom smo kontaktu s ravnateljima i epidemiolozima, za sad je samo Osnovna škola Braća Radić odlučila u idućih tjedan dana provoditi online model nastave. Pratimo situaciju, trenutno je 20 razreda u samoizolaciji, pozivamo i učenike da se pridržavaju mjera, posebno u pogledu kontakata izvan prostora škola jer činjenica je da se u školama mjere provode. Problem su druženja izvan nastave na koja ravnatelji i učitelji ne mogu utjecati“, pojasnio je Ljubić.

Što se tiče PCR testiranja, ona će se provoditi i dalje svakog dana (osim nedjelje) u Koprivnici (prostor Sajmišta) i Đurđevcu (Dom zdravlja) te Križevcima gdje će se zbog nove organizacije promijeniti lokacija. Testiranje će se tako od ponedjeljka 24. siječnja  u Križevcima provoditi na parkiralištu kod dvorane OŠ Ljudevita Modeca gdje će od 7.30 biti organizirano drive-in testiranje, za što je kao i do sada potrebna liječnička uputnica.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo KKŽ Draženka Vadla izvijestila je o dinamici cijepljenja te kazala kako je 1.dozu cjepiva do sada primilo preko 55 tisuća ljudi s područja županije. Najveći interes vlada za tzv. booster dozu, dodala je Vadla te uz apel na pridržavanje epidemioloških mjera zaključila kako će se organizirano cijepljenje provoditi i dalje sukladno interesu građana.

O stanju u OB Koprivnica izvijestio je ravnatelj Mato Devčić koji je kazao da je prisutan trend smanjenja priljeva teško bolesnih pacijenata i prijema u Jedinicu intenzivnog liječenja, što će omogućiti da se u narednim danima poveća dinamika obavljanja poslova dijagnostike i svih vrsta medicinskih zahvata.

U ordinacijama obiteljske medicine počelo je testiranje BAT testovima, a ravnateljica Doma zdravlja KKŽ Mirjana Hanžeković uputila je apel prema pacijentima da se za BAT testiranja prethodno najave kod svojih obiteljskih liječnika te dogovore oko termina testiranja kako bi se izbjeglo miješanje pacijenata te time spriječilo potencijalno širenje koronavirusa.

Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu KKŽ sve poslove obavljaju u skladu s protokolima i bez poteškoća, naglasila je v.d. ravnateljice Valerija Bartolić, a načelnik PU koprivničko-križevačke Miroslav Puž je istaknuo kako su policijski službenici od početka godine proveli tristotinjak nadzora provođenja mjera kućne izolacije i liječenja u kući pri čemu su registrirali četiri kršenja. Nastavlja se i kontrola rada ugostiteljskih objekata,  izvijestio je Miroslav Blažotić ispred Službe civilne zaštite Koprivnica te dodao kako su ove godine upućena dva prekršajna naloga zbog nepoštivanja mjera.

Članovi Stožera na kraju koordinacije su uputili apel sugrađanima da odgovornim ponašanjem i pridržavanjem svih epidemioloških mjera prevencije, doprinesu zaštiti zdravlja cjelokupne zajednice i  pomognu u sprječavanju širenja zaraze koronavirusom.

Služba ureda župana