Županijski Stožer najavio raspored punktova u listopadu te apelirao na građane da se cijepe u što većem broju

U prostorijama Županijske uprave danas je nakon redovne koordinacije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktualnosti vezane uz epidemiološku situaciju na području županije, nove odluke nacionalnog Stožera te raspored cijepljenja protiv bolesti COVID-19 za listopad.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno je izvijestio kako je epidemiološka situacija na području županije stabilna, ali je i nadalje karakterizira porast broja novooboljelih od koronavirusa te je građane upozorio na nužnost pridržavanja svih epidemioloških mjera i odgovorno ponašanje. Također je napomenuo kako važno da se građani procijepe u što većem broju, kako bi se spriječile teže posljedice zaraze i kako bismo se mogli vratiti životu bez ograničenja.

Što se tiče situacije u školama, imamo 56 pozitivnih učenika, njih 133 u samoizolaciji, šest pozitivnih nastavnika i dva u samoizolaciji. Kod nenastavnog osoblja imamo jednu pozitivnu osobu i četiri u samoizolaciji, a i četiri razreda su na online nastavi. Ostatak škola funkcionira u najboljem redu i prati kontaktnu nastavu, a epidemiološka služba u suradnji s ravnateljima svakoj školi i razredu pristupa individualno. Prvenstveno se vodi briga o zdravlju i sigurnosti učenika, a nakon toga da se nastava odvija redovno i kontaktno, što je najkvalitetniji oblik nastave“, pojasnio je načelnik Ljubić te dodao kako popisivači koji provode Popis stanovništva imaju obvezu posjedovati COVID potvrde ili biti testirani, tako da građani mogu biti mirni i osjećati se sigurno kada im dolaze u kuće i stanove.

Na konferenciji za medije predstavljen je i plan cijepljenja po punktovima za listopad, uz naglasak da su građanima dostupne sve tri vrste cijepljenja, kao i da se mogu cijepiti kod svojih liječnika obiteljske medicine.

Raspored cijepljenja u listopadu:

Datum Vrijeme Lokacija Cjepivo
02.10.2021 8-12,00 Srednja škola Koprivnica, Trg slobode 7, Koprivnica Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
06.10.2021 14-16,00 Dvorana Strukovne škole Đurđevac, Dr. I. Kranjčeva 5, Đurđevac Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
08.10.2021 14-17,00 Dvorana Osnovne škole Lj. Modeca, Potočka 26, Križevci Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
09.10.2021 8-12,00 Srednja škola Koprivnica, Trg slobode 7, Koprivnica Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
16.10.2021 8-12,00 Srednja škola Koprivnica, Trg slobode 7, Koprivnica Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
23.10.2021 8-12,00 Srednja škola Koprivnica, Trg slobode 7, Koprivnica Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
27.10.2021. 14-16,00 Dvorana Strukovne škole Đurđevac, Dr. I. Kranjčeva 5, Đurđevac Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
29.10.2021. 14-17,00 Dvorana Osnovne škole Lj. Modeca, Potočka 26, Križevci Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
30.10.2021. 8-12,00 Srednja škola Koprivnica, Trg slobode 7, Koprivnica Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla naglasila je kako je od početka zaraze koronavirusom ukupno oboljelo 9238 osoba, a njih 214 je umrlo. Također je apelirala na sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mjera, kao i da se odazovu na cijepljenje , dodavši kako je interes povećan posljednjih tjedana, ali da još nismo dosegli procijepljenost od 50 posto odrasle populacije, s time da je cilj i puno više.

Također je pojasnila kako su donesene preporuke Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo o cijepljenju djece od 12 godina nadalje, s time da su sad proširene kategorije te bi se trebala cijepiti djeca koja imaju kronične bolesti ili su imunokompromitirana, ali i ona koja žive u kućanstvu s takvim osobama.

Preporuka je da se cijepe i maturanti, odnosno učenici završnih razreda, kao i učenici koji se školuju za zanimanja koja uključuju doticaj s većim brojem ljudi – zdravstvene ili ugostiteljske struke. Trenutno je situacija takva da u mlađoj populaciji imamo znatno višu situaciju cirkulacije virusa, pa i onda pobol koji može biti i asimptomatski, ali i sa blažim smetnjama. Mogu se cijepiti na punktovima, ali isto tako, ako je veći interes, i u razredu, i u školi. Ravnatelji škola u kontaktu s našim liječnicima školske medicine mogu organizirati cijepljenje“, kazala je ravnateljica Vadla.

Ravnateljica Vadla osvrnula se i na novosti koje stupaju na snagu 4. listopada, a vezane su uz COVID potvrde i testiranje za zaposlene u zdravstvenom sustavu ili sustavu socijalne skrbi. Dodala je kako su svi zdravstveni sustavi spremni za manji broj zaposlenika koji se nije cijepio ili je prebolio COVID-19 i oni će se uredno moći testirati u svojim ustanovama, a svi su kriteriji definirati odlukama.

Ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić kazao je kako bolnički sustav funkcionira u punom opsegu. „Sva dijagnostika je aktivna te zaprima pacijente. Za očekivati je da će po pitanju hospitalizacija COCID-19 pozitivnih, situacija u narednim tjednima  ići u boljem smjeru. Ne očekujem značajnu eskalaciju, odnosno ono što se dogodilo lani u drugom valu epidemije i velik porast zaraženih“, istaknuo je ravnatelj Devčić te dodao kako ustanova provodi sve odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite i HZJZ-a te da je u OB Koprivnica cijepljeno oko 90 % liječnika i 70 % medicinskih sestara.

Zadovoljni smo procijepljenošću naših zaposlenika, no nikako ne možemo biti zadovoljni postotkom procijepljenosti populacije. Moramo osvijestiti ljude  da vraćanje u našu društvenu normalu ovisi o tome koliko će ukupno stanovništva biti procijepljeno. Pozivam da se svi cijepe i da kao društvo krenemo funkcionirati u punom opsegu“, kazao je ravnatelj te napomenuo kako sukladno odluci Stožera CZ RH koja stupa na snagu 4.listopada, bolnica već od danas provodi sve mjere po pitanja prijema pacijenata, pratnji bolesnika i posjeta.“ Svi koji dolaze u posjet bolnici, morat će predočiti COVID potvrdu ili dokazati da su negativni na PCR testu zadnjih 48 sati. Do 4. listopada je još nekoliko dana i mi zbog sigurnosti bolničkog sustava nemamo prostora davati nekome komfor nakon svih promocija cijeljenja, da je cijepljenje jedini lijek za rješavanje ove globalne krize“, pojasnio je ravnatelj Devčić.

Dodajmo kako su posebne sigurnosne mjere detaljno objašnjene i definirane u Odluci o uvođenju posebne sigurnosne mjere koju su zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni djelatnici obvezni provoditi prilikom prijema pacijenta (28. rujna 2021.)

Sukladno toj odluci u bolnici je po jednom pacijentu dozvoljena jedna posjeta dnevno, pojasnio je ravnatelj Devčić, te dodao da se situacija na odjelima rodilišta i pedijatrije regulira sukladno odlukama stručnih kolegija, odnosno internih propisa.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije