Županijski Stožer civilne zaštite donio preporuku o prelasku na online nastavu za škole kojima je osnivač Županija

U Đurđevcu i Križevcima testiranje na koronavirus svih pet dana u tjednu  

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je održao telefonsku sjednicu na kojoj je načelnik Ratimir Ljubić, temeljem zahtjeva Koprivničko – križevačke županije kao osnivača škola nad kojima ima nadležnost te nakon konzultacija župana Darka Korena s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, predložio da zbog pogoršanja epidemiološke situacije svi razredi osnovnih i srednjih  škola kojima je osnivač Županija  4. i 5. studenog nastavu izvode prema modelu C, odnosno online putem.

Obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i povećan broj testiranja, Stožer obavještava javnost kako će se izuzimanje uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus u Križevcima i Đurđevcu provoditi svih pet dana u tjednu, umjesto dosadašnja tri dana, i to od ponedjeljka do petka od 7 do 8 sati u prostorima domova zdravlja u Križevcima i Đurđevcu. Testiranje u Koprivnici i nadalje će se provoditi na drive –inu na prostoru Sajmišta od ponedjeljka do subote.

Važno je napomenuti kako se uzorkovanje provodi isključivo uz uputnicu koju pacijentima koji su prošli primarnu fazu trijaže izdaju liječnici obiteljske medicine, odnosno na izuzimanje brisa nije moguće doći samoinicijativno na vlastiti zahtjev bez važeće liječničke uputnice.

Ovim putem molimo građane za razumijevanje i strpljenje te apeliramo da poštuju dobivene termine kako bi se izbjeglo okupljanje većeg broja ljudi ispred domova zdravlja te time preveniralo potencijalno širenje zaraze koronavirusom.

Stožer je u suradnji sa županijskom Domom zdravlja osigurao i pripremio sve materijalne i kadrovske uvjete za izuzimanje uzoraka što će omogućiti veću dostupnosti zdravstvene usluge, smanjenje migracije i prijenosa koronavirusa potencijalnih nositelja na ostatak populacije te rasterećenje zdravstvenog sustava i drive-in punkta u Koprivnici.

Također apeliramo na građane da se do primitka rezultata testiranja pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, odnosno da ostanu kod kuće i izbjegavaju bliske kontakte, odlazak na posao, druženja ili okupljanja, bez obzira imaju li simptome ili ne.

 

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije