Županija s dva projekta sudjeluje u izboru za Najbolji županijski EU projekt

Kroz izbor najboljeg EU projekta pruža se prilika da svaka županija istakne projekte koji su značajno utjecali na lokalnu zajednicu. To ima pozitivan utjecaj na lokalnu, regionalnu i nacionalnu razinu, ali i na povlačenje sredstava iz novog Višegodišnjeg financijskog okvira EU - istaknuo je potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren

Hrvatska zajednica županija i ove godine u partnerstvu s medijskom kućom Hanza Media, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom zupan.hr provodi izbor za najbolji županijski EU projekt. Prošle godine županije i njihove razvojne agencije nominirale su 21 projekt, a ove godine ih je čak deset više. Za titulu najboljega u ovogodišnjem izboru stručni žiri bira svoje favorite i pobjednike u četiri kategorije, a otvorena će biti i posebna platforma na kojoj će i građani moći glasati i izabrati najbolji projekt. Pobjednici će biti proglašeni na Danima regionalnog razvoja i fondova EU koji će se održati krajem rujna u Opatiji.

Projekti se biraju u kategorijama –  Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu. Koprivničko-križevačka županija  je putem prijave PORA Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije nominirala dva projekta kojima je bila i nositelj – u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici: Partnerstvo za sve 2 te u kategoriji Doprinos poduzetništvu: Opremanje Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci.

„U prošloj financijskoj omotnici Europske unije napokon smo kao županije uspjeli povući velika sredstva kroz razne fondove i usmjeriti ih u razvoj naših krajeva, što je i primarni cilj Kohezijske politike. Kroz izbor najboljeg EU projekta pruža se prilika da svaka županija istakne projekte koji su značajno utjecali na lokalnu zajednicu i javnosti predstavi konkretne benefite za građane. To ima pozitivan utjecaj na lokalnu, regionalnu i nacionalnu razinu, ali i na povlačenje sredstava iz novog Višegodišnjeg financijskog okvira EU“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Spomenimo kako se prezentacijom uspješnih projekata EU želi istaknuti doprinos i značaj koje ti projekti imaju u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika te hrvatskih građana u cjelini, odnosno gospodarskog razvoja Republike Hrvatske. Izborom su obuhvaćeni svi projekti provedeni i/ili završeni u prethodne dvije godine, odnosno u 2019. ili 2020. godini te do 31. 1. 2021.

Služba ureda župana