Županija podržala obilježavanje 27. obljetnice stradanja grada heroja – Vukovara

Obe je godine obilježena 27. obljetnica stradanja grada heroja – Vukovara i Dan sjećanja na žrtve Vukovara 1991. – 2017. godine pod nazivom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“. Županija se također priključila programu obilježavanja, a svoje poštovanje žrtvi Vukovara odali su zamjenik župana Darko Sobota, član Županijske skupštine Miroslav Kovačić te predstavnici braniteljskih udruga s područja Županije.

Program obilježavanja započeo je događanjem „Put sjećanja i svjetlosti“ na kojemu su učenici vukovarskih osnovnih škola zapalili svijeće na križnom putu od Opće bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rada. Branitelji Vukovara, zajedno s članovima obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih branitelja, zatim su se okupili na vukovarskom gradskom stadionu, nakon čega je u krugu Opće županijske bolnice održan prigodni program “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“.

Brojni okupljeni tada su krenuli na križni put – kolonu sjećanja, koju su vukovarskim ulicama do Memorijalnog groblja predvodili hrvatski branitelji Vukovara i članovi obitelji branitelja, gdje je na grobnicama poginulih i ubijenih branitelja i civila odana počast polaganjem ruža. Mons. dr. Egidije Ivan Živković, željezanski biskup, predvodio je molitvu za žrtve iz Domovinskog rata, zatim su delegacije položile vijence te je služena sveta misa.

U spomen na poginule i nestale branitelje niz rijeku Dunav puštene su svjetiljke, a zatim su u svim hrvatskim gradovima zapaljene svijeće kao dio projekta „I u mom gradu Vukovar svijetli“.

Služba ureda župana