Županija podržala manifestaciju „Podravina svojemu generalu“

U Domu „Mladen Markač“ u Đurđevcu u srijedu, 14. studenoga održana je manifestacija „Podravina svojemu Generalu“ kojom je obilježena šesta obljetnica izricanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, a održana je u čast generala Mladena Markača koji je i osobno prisustvovao manifestaciji.

U ime Županije, koja je i pokrovitelj manifestacije, okupljenima se obratila potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, a prisustvovao joj je i potpredsjednik Županijske skupštine Marijan Ružman, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, zamjenik gradonačelnice Pakraca Marijan Širac, ravnateljica Opće županijske Bolnice Pakrac i Bolnice hrvatskih veterana Marina Major, predsjednik uprave Centra za vozila Hrvatske Davorin Pavlović te brojni drugi gosti.

Manifestacijom se obilježava dan kada je na Međunarodnom sudu u Haagu donesena oslobađajuća presuda za hrvatske generale Mladena Markača i Antu Gotovinu, te je važno istaknuti značaj tog događaja ne samo za hrvatske generale, nego i za cijelu Hrvatsku. Grupa prijatelja i sugrađana generala Markača pokrenula je prije šest godina kulturnu manifestaciju  likovne radionice „Peski-Art Đurđevac“ sa svečanom priredbom „Podravina svojemu generalu“ upravo u Đurđevcu, u kvartu Peski, gdje je general Markač rođen i odrastao.

Nositelj organizacije je udruga „Peski-Art Đurđevac“, uz suorganizaciju Mjesnog odbora Peski, Turističke zajednice Grada Đurđevca, Udruge žena Peski, Udruge udomitelja za djecu „Osmijeh“ iz Đurđevca i Etno kuća obitelji Karlovčan. Uz Županiju, pokrovitelj je Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao i Grad Đurđevac i Hrvatski sabor kulture, a priređen je bogat kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili brojni izvođači: KUD „Petar Preradović“ Đurđevac, mlada folklorna sekcija, tamburaška sekcija i ŽVS „Katarine“, zbor Matice umirovljenika Grada Đurđevca, učenice Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac Veronika Pintarec i Ema Domović te Matija Vogrinčić koji je prezentirao domaći kajkavski govor.

U programu su sudjelovali i govornici koji su evocirali uspomene na vrijeme suđenja generalima u Haagu, ali i na Domovinski rat, a gosti iz Pakraca zahvalili su organizatorima što radovi s ovogodišnje likovne radionice putuju upravo tamo. Emotivan govor o vremenu prije izricanja oslobađajuće presude održala je obiteljska prijateljica generala Markača Maja Pavlović, a skupu se također emotivnim govorom obratio i sam general Markač.

Kao dio svečanosti održana je i izložba likovnih radova s likovne radionice „Peski-Art 2018. Đurđevac“, gdje je o umjetničkim dosezima govorio umjetnički i stručni voditelj te autor predgovora povjesničar umjetnosti prof. Franjo Horvat. Kako bi širili spoznaju o važnosti donošenja oslobađajuće presude hrvatskim generalima, ali i promovirali vrijednosti Domovinskog rata, doprinosa hrvatskih branitelja i našeg generala i heroja Mladena Markača, likovni radovi daruju se gradovima i ustanovama koji posebno cijene njihov doprinos ili su i sami doprinosili hrvatskoj slobodi.

Nakon što su likovni radovi bili donirani Gradu Đurđevcu, Županiji, Udruzi Specijalne policije iz Domovinskog rata, Javnoj ustanovi Doma hrvatskih veterana u Lipiku, Općoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, ove godine darovni su Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana.

Služba ureda župana