Župani kod Radmana: Odgodite odluku o ukidanju dopisništava!

Nakon ukidanja 11 dopisništva HRT-a i reagiranja Hrvatske zajednice županija na ovu odluku, 22. siječnja 2014. je na ovu temu održan i sastanak hrvatskih župana s ravnateljem HRT-a Goranom Radmanom.

Na sastanku su hrvatski župani, čije su županije pogođene odlukom Ravnateljstva HRT-a, inzistirali na zadržavanju dopisništva u Karlovcu, Koprivnici, Novoj Gradiški, Sisku, Virovitici, Metkoviću, Požegi, Slavonskom Brodu, Županji, Gospiću i Krapini. Osim što smatraju kako će ukidanjem ovih predstavništava dio građana Hrvatske ostati uskraćen za relevantne vijesti iz svojih županija i gradova, po procjeni župana HRT godišnje na tim područjima ostvaruje i preko 200 milijuna kuna vrijednosti televizijske pretplate.

Također, župani su naglasili kako nisu bili upoznati s procesom ukidanja dopisništava te da su s ovim potezom HRT-a, zajedno sa svojim stanovnicima, praktički dovedeni pred gotov čin. „Dojam sa sastanka je da je odluka o dopisništvima već unaprijed donesena iako ne mogu reći da nam je vodstvo HRT-a dalo odgovore na ključna pitanja – koliko košta reorganizacije, koliku uštedu očekuju nakon ovih poteza i po čemu će program biti kvalitetniji ako će se raditi na neki drugi način“, kazao je župan Virovitičko-podravske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić, dodavši kako su župani složni u ocjeni da će ova odluka imati dalekosežne posljedice za prisutnost vijesti s područja hrvatskih županija koje ostaju bez dopisništva.

Virovitičko-podravska županija spremna je napraviti sve u svojoj moći kako bi zadržala HRT-ova dopisništva, pa su tako voljne razgovarati i o dodatnom financiranju od strane regionalne samouprave ako je to potrebno da se ovakav scenarij izbjegne“, zaključio je Tolušić

 

Hrvatska zajednica županija