U križevačkoj gradskoj upravi održan prijem za svećenike i časne sestre s područja Križevaca

Župan Darko Koren u četvrtak 16. siječnja prisustvovao je tradicionalnom prijemu za svećenike Bjelovarsko-križevačke biskupije i grkokatoličke Križevačke eparhije te časne sestre Kćeri božje ljubavi i Sestre bazilijanke, koji je upriličio gradonačelnik Grada  Križevaca Mario Rajn u znak zahvale na suradnji tijekom prošle godine. Križevački gradonačelnik prigodnim se riječima obratio prisutnima izrazivši zadovoljstvo što se procesi po pitanju Križevačke eparhije unaprjeđuju te je istaknuo kako će Grad održati niz aktivnosti u godini jubileja Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Dobrim željama pridružio se i župan zahvalivši na pozivu da prisustvuje tradicionalnom susretu. „Sv. Marko Križevčanin nebeski je zaštitnik Koprivničko-križevačke županije. Ove godine se obilježava 25 godina od kanoniziranja sv. Marka i Županija će pokušati doprinijeti proslavi na način da ćemo u Košicama u vrijeme uskršnjih blagdana postaviti našu poznatu pisanicu Ljubavi i mira te na taj način proslaviti taj veliki jubilej“, rekao je župan.

Okupljenima se obratio i apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić koji je prisustvovao prijemu u pratnji vladike križevačkog u miru Nikole Kekića. Mons. Stipić je zahvalio svojem prethodniku na svemu što je učinio za eparhiju te po pitanju uređenja katedrale Presvete Trojice i biskupske rezidencije, napomenuvši kako Križevačka eparhija uskoro slavi 250 godina i da će se ta obljetnica adekvatno obilježiti. „Mala smo zajednica koja broji 40-ak svećenika, polovica ih je mlađih od mene što je svakakvo perspektiva za budućnost. Kao novom ordinariju želja mi je ovdje voditi aktivan vjerski i duhovni život“, kazao je mons. Stipić.

Vladika Kekić je kazao kako unatoč umirovljenju i dalje radi na sređivanju bogate arhivske građe koju posjeduju grkokatolici, dok je župnik župe sv. Ane i dekan Križevačkog dekanata preč. Stjepan Soviček pohvalio suradnju vjerskih zajednica, Grada i Županije napomenuvši kako Križevci mogu biti ponosni na kulturno bogatstvo koje imaju.

Prijemu su prisustvovali i zamjenik križevačkog gradonačelnika Mario Martinčević, predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović i gradski pročelnici, a na kraju je preč. Soviček blagoslovio sve nazočne i prostor gradske uprave.

Izvor fotografija:prigorski.hr, krizevci.hr

Služba ureda župana