Župan u Đurđevcu održao sastanak o funkcioniranju komunalnog sustava i obišao radove na vodocrpilištu

U četvrtak 17. prosinca u Đurđevcu je održan radni sastanak s temom problematike i funkcioniranja komunalnih djelatnosti, s naglaskom na vodoopskrbu, Grada Đurđevca i općina na čijem području djelatnost obavlja poduzeće ”Komunalije”. Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Grada Đurđevca Slavko Gračan, direktor ”Komunalija” Marijan Blažok, te ispred Koprivničko-križevačke županije župan Darko Koren i zamjenik župana za gospodarstvo Darko Sobota.

Gradonačelnik Gračan se na početku sastanka zahvalio što su mnogi projekti na području Đurđevca financirani iz županijskog proračuna. Posebno je istaknuo pomoć u financiranju pojedinih kapitalnih projekata, kao npr. gradnji školske športske dvorane, za što županija predviđa sredstva i u proračunu za 2010. Gradonačelnik Gračan spomenuo je i pojedine buduće gradske projekte koji su u fazi pripreme dokumentacije, kako bi se sredstva za njihovu realizaciju mogla tražiti od državnih i europskih fondova. Radi se konkretno o proširenju dječjeg vrtića i gradnji spojne ceste za teretni promet. Župan Koren obećao je pomoć županijskih ustanova u pripremi dokumentacije za navedene projekte i podršku kod realizacije projekata komunalne infrastrukture. Istaknuo je kako će već narednih dana za gradnju đurđevačkog pročistača Županija uplatiti 500.000 kuna, a podrška takvih projekata neupitna je i u narednom razdoblju.

Marijan Blažok izvijestio je sudionike sastanka o stanju vodoopskrbnog sustava, prilikom čega je spomenuo da ”Komunalije” vodu isporučuju na 420 km vodovodne mreže. Međutim izrazio je nezadovoljstvo zbog iskorištenosti mreže, jer na području okolnih općina kućanstva se nedovoljno priključuju na sustav, što generira slabu profitabilnost sustava. Istaknuo je da se na području Grada Đurđevca nalazi 20% vodovodne mreže, a na tom području troši se 80% vode. Blažok se osvrnuo i na međužupanijski projekt ”Piškornica”, te istaknuo kako ”Komunalije” nude mogućnost odvoza i sanaciju svih odlagališta otpada u općinama đurđevačkog područja. Također je predložio organiziranje prihvatne stanice u Đurđevcu gdje bi se otpad sortirao i pripremao za daljnju obradu.

Nakon radnog sastanka župan Koren i direktor ”Komunalija” Blažok uputili su se u obilazak vodocrpilišta ”Đurđevac 2”. Na samoj lokaciji trenutno se izvode radovi bušenja bunara, a iskop se vrši na dubinu od 65 metara. Taj projekt iznosom od 850.000 kuna zajednički financiraju Hrvatske vode i Koprivničko-križevačka županija. Navedeno vodocrpilište dio je državnog programa izgradnje vodovodne mreže na području Koprivničko-križevačke županije, a ”Đurđevac 2” prvi je od ukupno pet bunara koji se planiraju izgraditi na ovom području.