Župan sudjelovao na 8. sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Gospiću

Župan Darko Koren, ujedno i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija, u petak, 18.rujna je u Gospiću sudjelovao na 8. sastanku Vlade RH sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu(regionalnu) samoupravu u Hrvatskome Saboru. Sastankom je predsjedao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a sudionici su raspravljali o temama porezne reforme, reforme lokalne samouprave te korištenju europskih fondova i Planu gospodarskog oporavka.

Otvarajući sastanak, predsjednik Plenković je naveo načela na kojima počiva suradnje Vlade i županija istaknuvši kako Vlada nikada nije dovodila u pitanje županijski ustroj kakav postoji 27 godina te kako je spajanje ureda državne uprave sa županijama i simbolički zaokružilo osnaživanje županija u Hrvatskoj. Naglasio je i važnost fiskalne decentralizacije kada je riječ o povećanim prihodima županija, gradova i općina te suradnju na strateškim projektima, a na kraju izlaganja je zahvalio svim županima i županijskim stožerima civilne zaštite na kontinuiranoj i uspješnoj suradnji s Nacionalnim stožerom civilne zaštite od početka epidemije koronavirusa.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske Županije Goran Pauk zahvalio je Vladi na kooperativnosti u doba krize koja je pogodila gospodarstvo i zdravstveni sustav, a potom je potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić prezentirao najznačajnije predložene mjere predstojeće porezne reforme s kojom se kreće iduće godine.  O reformi lokalne samouprave sudionike sastanka je izvijestio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, a o korištenju europskih fondova  ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak koja je istaknula kako je Republika Hrvatska s ugovorenih  83,5 milijardi kuna iz EU fondova peta na razini EU.

S obzirom na to da u trenutnom financijskom razdoblju ne postoji program koji ciljano rješava specifične probleme na lokalnoj i regionalnoj razini, na sastanku je predstavljen integrirani teritorijalni program koji integrira razvojne prioritete općina, gradova, županija, zajednicu više županija ili funkcionalnih regija s pripadajućim nacionalnim prioritetima, pritom uzimajući u obzir  njihove specifičnosti. Unutar tog programa će se programirati zasebni prioriteti za svaku od NUTS 2 regija kao i njima pripadajuća sredstva.

Izvor fotografija: Kristijan Toplak

Služba ureda župana