Župan prisustvovao ustoličenju novog biskupa Grkokatoličke crkve mons. Nikole Kekića

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren prisustvovao je jučer 5. srpnja 2009. ustoličenju biskupa mons. Nikole Kekića u križevačkoj katedrali Svete trojice.

Grkokatolička crkva u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji dobila je novoga biskupa, upravitelja zagrebačke župe sv. Ćirila i Metoda i dekana Katedralnog dekanata križevačke eparhije.

On je jučer na arhijerejskoj liturgiji, ceremonijom rukopolaganja, ustoličen za biskupa u križevačkoj katedrali Svete Trojice, uz surukopolaganje kardinala Josipa Bozanića, apostolskog nuncija u RH mons. Marija Roberta Cassarija te tridesetak nadbiskupa i biskupa iz Hrvatske i okolnih zemalja, stotinjak svećenika, redovnika i redovnica, predstavnika svjetovne vlasti i grkokatoličkih vjernika iz cijele Hrvatske.

Čestitajući novome biskupu kojem je predao i biskupski štap, kardinal Bozanić je naglasio da je to za crkvu povijesni događaj jer je vladika križevačke eparhije prvi put ustoličen u svome križevačkom sjedištu. Bozanić je ujedno zahvalio dosadašnjem vladiki mons. Slavomiru Miklovšu koji je punih 26 godina vodio križevačku eparhiju. U liturgijskom pjevanju sudjelovala su tri zbora – Ćirilo-Metodov kor iz Zagreba, Zbor presvete Bogorodice iz Samobora te Katedralni zbor iz Križevaca.