Župan prisustvovao svečanoj proslavi Dana Općine Rasinja

"Rasinja ima mnogo prirodnih potencijala, ali u svemu tome značajniju ulogu mora odigrati država kroz sustav mjera i poticaja. Pred nama je još puno posla, posebno u smislu izgradnje komunalne infrastrukture i vodoopskrbe"

Program proslave Dana Općine Rasinja započeo je 8. Međunarodnom izložbom vina Udruge vinogradara i voćara “Grozdek” iz Subotice Podravske, na koju su prijavljena 92 uzorka, a dodijeljeno je 29 zlatnih, 52 srebrna i 8 brončanih grozdeka, kao i tri priznanja. Tom je prilikom predsjednik Udruge Zlatko Horvat uputio poziv na zajedničku izložbu s vinarima iz inozemstva, koja će se održati 10. lipnja 2017. godine u Legradu, u sklopu „Europskog vikenda“.

U sklopu proslave održano je i tradicionalno predstavljanje udruga Općine Rasinja, gdje su, uz 17 domaćih udruga, kao gosti sudjelovali članovi Udruge Viteški red Sv. Nikole iz Varaždina, dok je u općinskom Centru za kulturu, tradiciju i edukaciju otvorena izložba likovnih radova nekoliko autora.

Središnji događaj obilježavanja Dana Općine bila je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj je prisustvovao i župan Darko Koren te uputio čestitke mještanima, uz naglašavanje važnosti suradnje jedinica lokalne samouprave i Županije.

U skladu s našim prioritetom ravnomjernog razvoja ulagali smo u ovu općinu, koja je prostorno najveća u Županiji, ali proračunski među zadnjima, te smo zajedno ostvarili mnoge korisne projekte za lokalnu zajednicu. Vjerujem kako će se i nadalje razvijati u dobrom smjeru, pri čemu prvenstveno mislim na sektor poljoprivrede, koja je budućnost gospodarstva ove županije, ali i cijele Hrvatske. Rasinja ima mnogo prirodnih potencijala, ali u svemu tome značajniju ulogu mora odigrati država kroz sustav mjera i poticaja. Pred nama je još puno posla, posebno u smislu izgradnje komunalne infrastrukture i vodoopskrbe, a u narednom ćemo razdoblju ostvariti i povećane investicije u održavanje i modernizaciju prometnica.“, dodao je župan.

Načelnik Općine Danimir Kolman izvijestio je o najznačajnijim aktivnostima koji se provode na području Općine, kao i o planovima za budućnost te zahvalio Koprivničko-križevačkoj županiji na podršci. Spomenuo je kako se u suradnji sa Županijom radi na projektu plinifikacije kao i vodnokomunalne infrastrukture te kako je Općina nakon punih 20 godina dobila svoj dječji vrtić.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su Zlatne plakete i to Zvonimiru Frančiću, DVD-u Rasinja, Josipu Jakopancu, Franji Belaju, Stjepanu Namjesniku, Romanu Soviću, školskoj Zadruzi „Kupina“, Jovi Šuka te Dušanu Radmiloviću.

Kroničar župe Kuzminec Dražen Galinić najavio je izdavanje najstarijih matičnih knjiga i predstavljanje rodoslovlja općinskih obitelji, a u kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupio je zbor Udruge umirovljenika Matica te Društvo izvornog folklora “Zavičaj” iz Velikog Poganca. Također, svečano je otvorena nova asfaltirana cesta, a u poslijepodnevnim satima u Cvetkovcu su održane utakmice nogometnih klubova Tehničar, Podravina i Sračinec.

Sjednici su još prisustvovali ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla sa suradnicima, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec, načelnici susjednih općina, predstavnici udruga i drugi uvaženi gosti.

Služba ureda župana