Župan prisustvovao liturgiji povodom dolaska čudotvorne ikone Majke Božje Klokočovske u Križevce

U grkokatoličkoj katedrali Presvete trojice u Križevcima danas je povodom dolaska čudotvorne ikone Majke Božje Klokočovske služena svečana arhijerejska liturgija koju je predvodio nadbiskup Cyril Vasil iz Košica, uz koncelebraciju križevačkog vladike mons. Milana Stipića i vladike Mariána Andreja Pacáka slovačke grkokatoličke crkve u Torontu. Svečanosti je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao župan Darko Koren.

Ikona Majke Božje čuva se u svetištu mjesta Klokočov u Slovačkoj, gdje je 1670. godine, u vrijeme progona grkokatoličkih Rusina od strane protestantskog plemstva i Turaka, ikona čudesno proplakala, a u naletu oružanih napadača bila i mačem probodena. Narod je uspio sakriti ikonu prije nego je crkva do temelja spaljena. Kroz povijest dospjela je u vlasništvo mnogih velikaških obitelji i boravila u njihovim dvorskim kapelama u Mukačevu i drugdje, a neko vrijeme je bila i na carskom dvoru Habsburgovaca u Beču.

U 20. st. svetište u Klokočovu je obnovljeno i ikona je tamo vraćena. Godine 1913. papa sv. Pio X. je dodijelio svetištu posebne časti kao jednom od najpoznatijih marijanskih hodočasničkih mjesta u Slovačkoj. Unatoč žestokom progonu grkokatolika u vrijeme komunističkoga režima i zabrani hodočašća, narod je sačuvao živu vjeru i molio se presvetoj  Bogorodice Klokočovskoj. Od 1989. hodočašća su obnovljena, a narod se redovito u velikom broju okuplja oko čudotvorne ikone koja će večeras nakon Akatista, otputovati dalje papi Franji u Rim.

Izvor: prigorski.hr

Služba ureda župana