Župan održao sastanak s predstavnicima grkokatoličke, evangeličke i pravoslavne vjerske zajednice

U prostorijama Županijske uprave u utorak, 19. svibnja župan Darko Koren sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem te pročelnicom Službe ureda župana Melitom Ivančić je održao sastanak s predstavnicima Križevačke eparhije, Evangeličke crkvene općine Legrad te srpskih pravoslavnih crkvenih opština Koprivnica i Veliki Poganac na kojem se razgovaralo o aktualnostima u životu vjerskih zajednica posebice u kontekstu izvanrednih okolnosti nastalih zbog epidemije koronavirusa.

Župan je uvodno zahvalio na angažmanu i doprinosu u sprječavanju bolesti COVID-19 kazavši kako je u ovakvim trenutcima najvažnije zajedništvo i suradnja kako bi se uspješno prebrodila ozbiljna zdravstvena situacija. „Vjerujem kako nikome nije lako u ovim izazovnim trenutcima jer imamo odgovornost u našim područjima djelovanja učiniti sve kako bi pomogli ljudima. Županija kontinuirano pomaže svim vjerskim zajednicama na našem području i raduje nas što imamo dobru suradnju i otvoren dijalog u kojem nas vodi zajednički interes, a to je dobrobit naših stanovnika. Važna nam je i obnova sakralnih objekata koje su riznice kulturne baštine pa nastojimo u skladu s mogućnostima pomoći. Ove godine zbog nastalih okolnosti i ograničenih sredstava će naglasak biti više na financiranju pripremnih radova i planiranju za iduću godinu koja će vjerujemo biti zdravija i sretnija od ove“, istaknuo je župan.

Predstavnici grkokatoličke, evangeličke i pravoslavne vjerske zajednice zahvalili su Županiji i i Stožeru civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na pomoći naglasivši kako ih raduje spoznaja da su crkva i vjera bez obzira na vjeroispovijest  prepoznate kao bitan faktor u zajednici te kako će i dalje ustrajno raditi na poboljšanju društvenih odnosa i duhovnom rastu stanovnika Koprivničko-križevačke županije.  

S obzirom na Preporuku za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom obreda u crkvama  i molitvenim prostorima vezano za vjerska okupljanja koje je izdao HZJZ, a kojima se nalaže fizičko distanciranje u molitvenim prostorima, pojačana osobna higijena i higijena prostora te čišćenje i dezinfekcija, Koprivničko-križevačka županija je predstavnicima vjerskih zajednica donirala medicinski alkohol po koji će služiti za dezinficiranje sakralnih objekata.

Služba ureda župana