Župan Koren u posjetu Albaniji

Predstavnici Koprivničko-križevačke županije, na čelu s županom Darkom Korenom, od 6. do 8. lipnja boravit će u Albaniji, gdje će posjetiti regiju Fier. Predstavnicima Županije u posjetu će se pridružiti članovi Vijeća albanske nacionalne manjine s područja Koprivničko-križevačke županije, predstavnici hrvatskog veleposlanstva u Tirani i predstavnik koprivničke Podravke.

U protokolu boravka predviđeno je da županijsku delegaciju prime prefekt regije Fier Luan Mucaj, gradonačelnik Grada Fiera Baftjar Zeqaj, te gradonačelnik Grada Ballshija Neim Begaj. Domaćini će prilikom susreta u sjedištu regije prezentirati razvojnu strategiju regije Fier, a predviđeno je i da u kraćoj prezentaciji tom prilikom župan Koren predstavi Koprivničko-križevačku županiju, s naglaskom na njene gospodarske potencijale. Razgovarat će se i o sadržaju sporazuma o prijateljstvu između dvije regije koji bi se trebao potpisati prilikom uzvratnog posjeta delegacije iz Fiera. Predstavnici Županije i njihovi domaćini također će posjetiti tvornicu brašna u Fieru i tvornicu za preradu mesa u Gradu Patosu.    

Posjet Albaniji, odnosno regiji Fier u kojoj živi blizu pola milijuna stanovnika, rezultat je vrlo dobrih odnosa i dosadašnje suradnje Koprivničko-križevačke županije s županijskim Vijećem albanske nacionalne manjine. Na inicijativu predsjednika Vijeća Memeta Ristemija Županiju je u ožujku ove godine posjetio veleposlanik Albanije u Hrvatskoj Pellumb Qazimi. Tom prilikom dogovoreno je da Koprivničko-križevačka županija u skorom vremenu uspostavi kontakt s jednom albanskom regijom, a veleposlanik je predložio da to zbog zajedničke orijentacije na prehrambenu industriju bude regija Fier. Župan Koren tad je kazao kako smatra da Albanija ima tržišni potencijal radi čega je važno da se Županija poveže s jednom od albanskih regija, te da se u to uključi i Podravka.