Župan Koren sa zamjenicima i predsjednikom Županijske skupštine prisustvovao svečanom obilježavanju Dana grada Križevaca

Svečanom sjednicom i dodjelom javnih priznanja u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma u srijedu 24. travnja obilježen je 767. rođendan Grada Križevaca. Svečanoj proslavi Dana grada prisustvovali su i župan Darko Koren, zamjenik župana i izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Darko Sobota, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar te ostali suradnici.  Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović, a prigodnim riječima prisutnima se obratio gradonačelnik Križevaca Mario Rajn istaknuvši uspješne projekte koje je gradska uprava ostvarila u protekloj godini.

Župan Koren u svojem je inspirativnom govoru evocirao uspomene na grad u kojem je odrastao i u kojem živi te zahvalio na svemu što mu je pružio tijekom godina. Izrazio je želju da svi akteri javnog i političkog života posebice oni koji imaju više političkog iskustva, zajedno pomognu i doprinesu kako bi grad napredovao i  dodatno se razvijao.

 „Pokušajmo učiniti sve za grad i ljude koji u njemu žive. Zaboravimo na tren naše dresove i odigrajmo utakmicu u istima, na dobrobit grada i građana. Križevci su prije svega grad znanja, prosvjete i obrazovanja i na tim temeljima se mora i dalje moraju razvijati. Osim toga Križevci su i grad poduzetništva u kojem su se razvile respektabilne tvrtke koje pozitivnu sliku grada. Dajmo sve, svako iz svoje domene, da bismo bili sredina o kojoj će drugi govoriti s riječima pohvale i željom da i oni budu takvi. To možemo učiniti zajedno, a kao župan dat ću sve od sebe da se to i ostvari„ istaknuo je župan te dodao kako Križevci imaju veliku perspektivu i potencijal za realizaciju još više projekata.

Izaslanik Predsjednika Vlade RH Darko Sobota također se prisjetio svojih veza s Križevcima te kazao kako su Križevci grad bogate kulture, povijesti i tradicije o kojima se priča u cijeloj Hrvatskoj.

„Trudom i entuzijazmom nove gradske vlasti i one prije njih Križevci su postali razvijena sredina. Tome su uvelike doprinijela i sredstva iz europskih fondova koja daju nadu i vjeru u bolju budućnost ne samo gradu, nego i cijelom  području županije. Od 10,7 milijardi eura Vlada je povukla 65 posto, a vjerujemo kako će realizacija do kraja doseći razinu od 85 posto.  Prilika je to da Križevci i dalje u vrhu po povlačenju sredstava te ostare planove koje su zacrtali,“ naglasio je zamjenik Sobota te spomenuo projekte koji su u pripremi, a koje će podržati Vlada i Županija.

Prigodnim riječima obratili su se i, u ime svih gradonačelnika i načelnika gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Felak te izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Branko Hrg.

Na kraju svečanosti dodijeljena su javna priznanja, plakete te nagrada za životno djelo. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Stjepanu Jembreku, Plakete Grada Križevaca dodijeljene su Nogometnom klubu Radnik Križevci, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Sveta Helena i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Glogovnica, a Priznanje Grada primili su Danijela Jobač, Josip Petrlić Dobrovoljno vatrogasno društvo Apatovec te Kulturno umjetničko društvo Prigorje.

Svečanoj sjednici prisustvovali su i saborski zastupnici Željko Lacković, Josip Križanić, Gordan Maras, Marko Sladoljev, saborske zastupnice Sonja Čikotić, Ljubica Lukačić, Anka Mrak Taritaš, brojni predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave te ostali uvaženi gosti iz javnog, političkog i gospodarskog života.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: epodravina.hr