Župan Koren prisustvovao svečanom zaređenju novog biskupa Varaždinske biskupije mons. Bože Radoša

U nedjelju 24. studenoga na blagdan Krista Kralja u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo svečano je zaređen novi  biskup Varaždinske biskupije mons. Bože Radoš. Ovo je prvo biskupsko ređenje u povijesti varaždinske katedrale budući da su oba dosadašnja varaždinska biskupa, blagopokojni mons. Marko Culej, te njegov nasljednik mons. Josip Mrzljak, za biskupe zaređeni u zagrebačkoj prvostolnici.

Biskupsko ređenje mons. Bože Radoša okupilo je u varaždinskoj katedrali brojne crkvene uzvanike. Među njima je bilo četrdesetak biskupa te više od dvije stotine drugih svećenika i redovnika. Uz glavnog zareditelja, zagrebačkog nadbiskupa metropolita kardinala Josipa Bozanića, te suzareditelje: apostolskog administratora Varaždinske biskupije mons. Josipa Mrzljaka, kao biskupa domaćina, i đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Đuru Hranića, kao nadbiskupa iz nadbiskupije mons. Bože Radoša, svečanoj su euharistiji koncelebrirali brojni nadbiskupi, biskupi te svećenici i redovnici iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Svečanosti biskupskog ređenja prisustvovali su i brojni uzvanici iz javnog i političkog života, a ispred Koprivničko-križevačke županije euharistijskom slavlju je prisustvovao župan Darko Koren zajedno sa županima Varaždinske i Međimurske županije, Radimirom Čačićem i Matijom Posavcem.

Tijekom liturgije ređenja bulu pape Franje o imenovanju mons. Bože Radoša varaždinskim biskupom pročitao je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, a homiliju i obred ređenje vodio je kardinal Bozanić koji je kazao kako se u biskupskom ređenju slavi univerzalnost Crkve i njezin neprekinuti kontinuitet s crkvenim ishodištem, s prvom kršćanskom zajednicom.

„Dragi brate u Isusu Kristu Kralju, izabrani biskupe Bože, dođi! Izabrao Te je Krist. Krist Te šalje da zajedno s Njim vodiš ovu svetu Crkvu varaždinsku. Budi blagoslov za Crkvu, za svoj narod i svakoga čovjeka“, poručio je novom biskupu kardinal Bozanić.

Nakon obreda i slavlja euharistije, uslijedile su čestitke okupljenih crkvenih uzvanika i vjernika, a po prvi puta kao biskup prisutnima se obratio i mons. Bože Radoš zahvalivši svima koji su ga pratili na njegovom putu.

Iz svake riječi Evanđelja izbija radosna vijest. Ona je uvijek u najdubljoj jezgri –radost –pa i onda i osobito onda kad je čujemo s Križa. Tako je moćan Isus na križu –njegova moć je u blagosti –vjerodostojan govor ljubavi. Blagosti koja ne sudi, nego opravdava –donosi potpuni mir. Služiti Kralju koji svoje prijestolje ima na križu s kojega šalje svijetu poruku da Bog ljubi čovjeka i da za svakoga –pa i grešnog razbojnika daje život. Poslanje je svećenika, biskupa i svakoga od nas vjernika. Samo radošću ispunjeni možemo prenijeti –javljati braći i sestrama da je Krist raspeti –živ, među nama“, kazao je biskup Radoš.

Čestitku novom varaždinskom biskupu uputio je i župan Koren.

„Poštovani  mons. Radoš, najiskrenije Vam čestitam na imenovanju i ređenju za novog biskupa Varaždinske biskupije koja je ove godine proslavila 22. obljetnicu svoga utemeljenja. Žitelji Koprivničko-križevačke županije s velikom su radošću primili vijest o Vašem imenovanju, a brojni vjernici i svećenici iz naše županije bili su i ovdje danas s Vama. Uvjeren sam kako je Crkva u red biskupa primila iznimnog čovjeka i svećenika, duboko posvećenog pastoralnom i akademskom životu što ste i dokazali obnašajući odgovornu funkciju kao rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. Poštovani oče biskupe,  neka Vam Bog  podari snagu i dobro zdravlje da marljivim duhovnim radom i vrijednostima djelujete na dobrobit i zadovoljstvo svih vjernika te da budete uzor braći svećenicima koje ćete voditi Kristovim stopama“ stoji u županovoj poruci biskupu Radošu.

Izvor: IKA, Varaždinska biskupija

Služba ureda župana