Župan i suradnici održali sastanak i prijem za ravnatelje osnovnih i srednjih škola

U prostorima Srednje škole Koprivnica župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek održali su sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija.

Glavne teme sastanka bile su predstavljanje preventivnih projekata Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije te informacije vezane uz epidemiološku situaciju i prihvat raseljenih osoba s područja Ukrajine, što se prvenstveno odnosi na djecu.

Nova predsjednica Lige protiv raka KKŽ dr. Andreja Lukić-Suknaić okupljenima je predstavila aktivnosti koje se odnose na prevenciju i podizanje svijesti građana o ranom otkrivanju raka, humanitarne akcije te edukaciju djece. Istaknula je tri projekta, kojima financijsku podršku pruža i Županija. Prvi je Mala liga protiv raka kojoj je cilj informirati, educirati i senzibilizirati učenike i njihove roditelje o problemima oboljelih od malignih bolesti, a najvažnija aktivnosti je prikupljanje plastičnih čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske. Na čelu ove inicijative je članica Predsjedništva Lige i učiteljica Nataša Sušanj koja već dugi niz godina sakuplja plastične čepove u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara u Virju, a predsjednica Lukić-Suknaić zamolila je i ostale škole, koje to već nisu učinile, da se uključe i tako pomognu oboljelima, ali i potaknu učenike na empatiju. Sljedeći projekt je Spriječimo rak vrata maternice, koji je usmjeren na prevenciju ove bolesti, a obzirom da zbog pandemije koronavirusa posljednje dvije godine nije bilo moguće održati predavanja u osmim razredima za učenike i roditelje na temu cijepljenja protiv HPV-a i zaštite od spolnih bolesti, procijepljenost je pala za 30 posto. Predsjednica Lukić-Suknaić izrazila je želju za nastavkom tog projekta u suradnji s ravnateljima, ukoliko se nastavi povoljna epidemiološka situacija. Treći projekt koji je predstavljen je Zajedno protiv pušenja, koji vodi Irena Tišljar i uglavnom je fokusiran na srednje škole, a predsjednica Lukić-Suknaić također je zamolila uključenje i podršku ravnatelja na edukaciji i prevenciji ove ovisnosti koja može dovesti do raznih malignih oboljenja.

Nadalje, zamjenik Ljubić je naglasio kako se prati razvoj epidemiološke situacije u školama te kako je trenutno povoljnije razdoblje u smislu broja zaraženih učenika, nastavnika i nenastavnog osoblja. Obzirom na te podatke, donesene su odluke o ublažavanju epidemioloških mjera te je ukinuto samotestiranje učenika. Dodao je kako je Županija kao osnivač poduzela sve potrebne aktivnosti za optimalno funkcioniranje sustava školstva u okolnostima pandemije, a sve kako bi se zaštitilo zdravlje učenika, nastavnika i ostalih djelatnika škola. Ravnateljima je zahvalio na iskazanoj odgovornosti i razumijevanju.

Što se tiče situacije vezane uz raseljene osobe s područja Ukrajine, kazao je kako se na području županije trenutno nalaze 124 osobe, od čega 54 djece. Troje djece uključeno je pohađanje nastave u Osnovnoj školi Đure Estera u Koprivnici, a u narednom razdoblju planirana su dodatna uključena djece na đurđevačkom području – u Osnovnu školu i Gimnaziju.

Župan je ravnateljima zahvalio na dosadašnjoj suradnji i podršci te je naglasio kako je važno djeci s područja Ukrajine koja stignu u našu županiju omogućiti uključivanje u odgojno-obrazovni sustav, u čemu Županija ima svoju ulogu.  Sudionici sastanka složili su se kako je djeci potrebno pristupiti s razumijevanjem i tolerancijom te učiniti sve kako bi se osjećali dobrodošlo i prilagodili se uvjetima našeg obrazovnog sustava

Uime okupljenih ravnatelja, županu i suradnicima zahvalila je ravnateljica Srednje škole Koprivnica Manuela Gregurić.

Nakon sastanka, župan i suradnici održali su tradicionalni prijem u prostorima Obrtničke škole Koprivnica za ravnatelje svih osnovnih i srednjih škola s područja županije, koji posljednje godine nije bio organiziran zbog pandemije koronavirusa.

Župan im je zahvalio na odazivu, naglasivši zadovoljstvo što je suradnja između škola i Županije svih ovih godina iznimno konstruktivna po svim pitanjima. Također je dodao kako je obrazovanje temeljno područje za koje su županije zadužene i jedan od najvažnijih segmenata svakog društva. Spomenuo je brojne investicije koje su u tijeku, primjerice gradnju pet školskih dvorana u općinama koje će omogućiti ne samo sportske aktivnosti nego i društvene sadržaje u lokalnih zajednicama te projekt županijskog Centra kompetentnosti u Koprivnici i Đurđevcu koji će donijeti revitalizaciju strukovnog obrazovanja što se tiče prostora, opreme, ljudskih kadrova i kurikuluma.

Cilj nam je unaprijediti naš obrazovni sustav na korist i zadovoljstvo učenika, nastavnika, vas ravnatelja, ali i cijele lokalne zajednice te društva koje će prosperirati na temelju ulaganja u znanje. Vjerujem da će naša suradnja i nadalje biti na visokoj razini i da ćemo zajedno realizirati nove važne projekte“, zaključio je župan.

Zahvale Županiji na organizaciji prijema, ali i na odličnoj suradnji uputili su voditeljica Županijskog stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola i ravnateljica Osnovne škole Ivana Lackovića Croate Kalinovac Mirjana Bazijanec te ravnatelj Obrtničke škole Zlatko Martić.

Prijemu su prisustvovali i pročelnici županijskih upravnih tijela Ana Mušlek, Darko Masnec te Ljubica Belobrk Flamaceta.

Po završetku prijema, krenulo se u obilazak novoizgrađenih prostora u sklopu županijskog Centra kompetentnosti u koprivničkoj Obrtničkoj školi, gdje je voditelj projekta i županijski pročelnik Darko Masnec prezentirao projektne aktivnosti i značaj projekta.

 

Služba ureda župana