Župan i predsjednik Pintar na otvorenju ceste i svečanoj sjednici povodom Dana Općine Ferdinandovac

Na blagdan svetog Ferdinanda, 30. svibnja Općina Ferdinandovac proslavila je svoj Dan. Delegacija Općine prvo je položila vijenac na ferdinandovačka spomen obilježja te na bistu župnika Ivana Južaka, zatim je održana svečana misa, a posebno je zanimljivo bilo kada je na nogometnom igralištu 175 učenika u zrak  pustilo 175 balona u znak obilježavanja 175 godina škole.

Župan Darko Koren i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar zatim su prisustvovali svečanom otvorenju ceste Krajnica-Trepče, koja je rekonstruirana u dužini od 2262 metra te je obnovom značajno povećana kvaliteta života mještana. Cestu je otvorio načelnik Općine Vjekoslav Maletić zajedno sa županom, a posvetio ju je mjesni župnik Daroslav Benjak.

Centralni događaj proslave bila je svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su također prisustvovali župan i predsjednik Pintar, uz brojne druge uzvanike, primjerice gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, načelnik Virja Mirko Perok, načelnik Kloštra Podravskog Siniša Pavlović, načelnik Drnja Petar Dombaj, načelnik Novog Virja Branko Mesarov te Jelena Zrinski Berger, glavna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Na početku sjednice, okupljenima se obratio predsjednik Općinskog vijeća Milan Kolar, koji je istaknuo kako su održane 22 radne sjednice na kojima je doneseno 246 akata, a od čega njih 234 jednoglasno.

Načelnik Maletić kazao je kako ga veseli odlična suradnja i funkcioniranje Općinskog vijeća te kako su kroz dvije godine osigurali više od 5,4 milijuna kuna mimo izvornog proračuna, istaknuvši rekonstrukciju nerazvrstane ceste Krajnica-Trepče vrijednu 2 milijuna kuna.

U Dječji vrtić „Košutica“ uložena su značajna sredstva, zamijenjena je stolarija i sustav grijanja, a projekt vrijedan 470 tisuća kuna sufinanciraju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo za demografiju, obitelj i socijalnu politiku te Županija. Krenulo se i s modernizacijom rasvjete, a trenutno se bira izvođač radova koji će energetski obnoviti Općinsku zgradu u vrijednosti 1,5 milijuna kuna. Ove godine pokrenut je i program pomoći mladim obiteljima za stambeno zbrinjavanje, a svi ovi projekti imaju za cilj poboljšanje uvjeta života u Općini. Pred svima nam je još puno posla i nadam se da ćemo u budućnosti biti još uspješniji.“, istaknuo je načelnik Maletić.

Pred završetkom je izrada projektne dokumentacije za sanaciju odlagališta otpada Orl vrijedna  7 milijuna kuna, Općina je dio također dio zajedničkog projekta Zaželi – Brižne žene Podravske, a uredit će se i infrastruktura na području Općine.

U ime načelnika općina obratio se načelnik Općine Virje Mirko Perok koji je uz čestitke kazao: „Možete se pohvaliti uspješnom godinom po povlačenju sredstava sa svih strana i možete biti zaista ponosni na sve što ste učinili. Puno je pomogla i Vlada RH, a tu je i naša Županija koja pomaže naše programe iz svog proračuna.

Župan je također čestitao mještanima i vodstvu Općine njihov Dan te poručio: „Kada govorimo o upravljanju Općinom, vas krasi zajedništvo, razumijevanje i suradnja, na čemu vam mnogi mogu zavidjeti, ali i od vas učiti. To je neprocjenjiva vrijednost ove sredine i jedna od bitnih stavki za uspješno djelovanje Općine. Županija ima svoje programe potpore jedinicama lokalne samouprave u kojima Ferdinandovac sudjeluje i koristi mogućnosti koje županijski proračun pruža. U dobar dio vašeg uspjeha uključena je i Županija i mi se tome jako veselimo, kao i u svakoj drugoj sredini. Mislim da smo u Ferdinandovcu poseban pomak napravili u školstvu, na zadovoljstvo ravnatelja, djelatnika i učenika.

Župan je ujedno ispričao saborske zastupnike koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati proslavi zbog svečane sjednice u Hrvatskom saboru, a u ime potpredsjednika Vlade RH i ministra graditeljstva i prostornog uređenja obratila se glavna tajnica Ministarstva Jelena Zrinski Berger koja je pohvalila suradnju s Općinom i načelniku uručila ugovor o sufinanciranju uređenja mjesnog groblja.

Slavlje se nastavlja sutra, kada će se na Trgu slobode okupiti Likovna kolonija, a u Domu kulture planiran je kulturno-zabavni program gdje će zajedno s gostima nastupiti pjevačko društvo „Ferdinand“ iz Ferdinandovca. U nedjelju se igra utakmica 4. HNL domaćeg Ferdinandovca protiv Podravca iz Virje, a u 20 sati u Domu kulture održat će se predstava „Brat sim, brat tam“ HKUD-a Frankopan iz Ferdinandovca.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: epodravina.hr