Završio 6. Međunarodni folklorni festival „Iz bakine škrinje“

Proteklog tjedna uspješno je održan 6. Međunarodni folklorni festival «Iz bakine škrinje», koji su organizirali TZ KKŽ, KUD «Koprivnica» i KUD „Grgur Karlovčan“ iz Kalinovca. Uz pokroviteljstvo Koprivničko-križevačke županije, te potporu Hrvatske turističke zajednice, Podravke, Hartmana i Carlsberga, festival je održan u vremenu od 18. – 22. srpnja 2012. godine.

Dinamičan nastup gostiju iz Rumunjske u Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici, bio je predigra za trodnevnu manifestaciju plesa i pjesme  u Domoljubu u Koprivnici i Društvenom domu u Kalinovcu. Festival se i opet dokazao i pozicionirao na kulturnoj karti grada i županije, ali i šire. Ove su godine nastupili ansambli ZKUD „Brand Petrušev“, Bogdanci, Makedonija, Ansamblul Artistic Doruleţul”, Tulcea, Rumunjska, Folklore Group „Rovina“, Dlhé Klčovo, Slovačka, FD »Rožmarin«, Dolena, Slovenija, FS KD „Podgorci“, Podgorci, Slovenija, KUU „Cernik“, Cernik, Hrvatska te domaćin i suorganizator Festivala KUD «Koprivnica». Svi su, bez iznimke, svojim nastupima oduševili publiku u dvoranama, ali i na gradskom trgu u Koprivnici. U dva dana imali smo priliku vidjeti temperament mladih Rumunja, Makedonaca i Slovaka, simpatičnost i decentnost gostiju iz Slovenije, prepoznatljivost i izvornost članova KUU „Cernik“ i KUD- a «Koprivnica».

Sveukupno preko dvjesto sudionika festivala učinilo je naš grad poželjnom i interesantnom destinacijom za sve ljubitelje folklora, običaja i tradicije. Uz nastupe gosti su upoznali  povijest i turističku ponudu ovoga kraja, posjetili su Podravku, Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama, Muzej grada Koprivnice, a posjetili su i Varaždin. Kupali su se na gradskim bazenima i odmarali se na terasama koprivničkih kafića. Sklopljena su nova poznanstva i produbljena već postojeća, pa je  zato rastanak protekao uz pjesmu i poneku suzu.

Direktor TU TZ KKŽ :mr.sc. Zdravko Mihevc

Autor fotografija: Mirko Hanžeković