Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije održao vježbu masovne nesreće

U subotu, 14. listopada Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije u Đurđevcu je po prvi put organizirao vježbu masovne nesreće, kako bi se provjerila spremnost službe za hitnu medicinu i unaprijedio način zajedničkog koordiniranog i reagiranja.

Vježbi je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je pohvalio sudionike na iznimnoj koordiniranosti i stručnosti, zahvalivši im na predanosti koju svakodnevno pokazuju u spašavanju ljudskih života.

Pohvalama se pridružila i ravnateljica Zavoda Mirjana Hanžeković, koja je vježbu ocijenila uspješnom te je napomenula kako je važno biti spreman za sve situacije. Dodala je kako je najvažnije za hitne intervencije da sve službe djeluju sinkronizirano i sukladno propisima i stnadardima, što se danas i pokazalo.

Zamjenica ravnateljice Zavoda i voditeljica vježbe masovne nesreće Valerija Bartolić kazala je kako je scenarij zamišljen kao nalet vozila na pješake na autobusnoj stanici i sudar u drugo vozilo, u čemu je sudjelovalo 5 vozila hitne medicine, 4 sanitetskog prijevoza, jedno vozilo Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac i nekoliko vozila policije. Također, sudjelovalo je 16 djelatnika policije, 4 vatrogasca, 30 djelatnika hitne medicinske službe, a bilo je i 20 ozlijeđenih – 17 učenika i tri lutke.

Sudionici nesreće, osim Zavoda, bili su Centar 112, Policijska postaja Đurđevac, Javna vatrogasna postrojba Đurđevac, učenici Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac i Osnovne škole Kloštar Podravski te Gradsko društvo Crvenog križa Đurđevac.

Zbrinjavanje uključenih u masovne nesreće zahtjeva koordinaciju svih žurnih službi i velikog broja ljudi, iz kojeg se razloga organiziraju ovakve vježbe radi poboljšanja koordinacije i uvida u spremnost i resurse kojima se raspolaže.

Uz brojne građane, vježbi masovne nesreće prisustovali su i saborski zastupnik Željko Lacković, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, potporedsjednik Županijske skupštine Marijan Ružman, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, načelnik Općine Kloštar Podravski Siniša Pavlović, ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica Mato Devčić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla, glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke županije Vjekoslav Štimac te predstavnici vatrogasaca, policije i ostalih žurnih službi.

Služba ureda župana