Započeo projekt „Čitamo mi u obitelji svi“

U našoj je školi krajem siječnja započeo projekt “Čitamo mi, u obitelji svi”, u kojem sudjeluju učenici trećih razreda i njihove obitelji. Projekt je osmišljen u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara na temelju međunarodnih projekata, koji su postigli izvrsne rezultate. Ovo je već druga godina provedbe projekta i sve se više školskih knjižničara uključuje. U projektu 2012./2013. sudjeluje 126 škola, oko 116 knjižničara, a 251 ruksak putuje u isto toliko razreda i obitelji.

Cilj projekta je ukazati na važnost svladavanja tehnike čitanja kod učenika koje su vrlo važne za njegovo daljnje cjeloživotno učenje, važnost roditelja kao uzora u procesu učenja čitanja i na važnost školske knjižnice kao informacijskog središta škole, koja promiče kulturu čitanja. Nastoji se razviti kod učenika čitalačke navike, ljubav prema čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena i čitalačke sposobnosti učenika. A, najvažniji cilj je čitanje u krugu obitelji!
Projekt je osmišljen po načelu "putovanja" knjižnične naprtnjače od jednog do drugog učenika. Svakog petka jedan učenik u svoj dom nosi naprtnjaču s knjigama; riječ je o osam knjiga različite tematike, vrste i za različite dobne skupine, kako bi se u zajedničko čitanje mogla uključiti cijela obitelj. Osim knjiga, u njoj se nalazi i Knjiga dojmova u koju učenici pišu i crtežima prikazuju doživljaj zajedničkog uživanja u knjigama. Ideja je da ukućani barem tridesetak minuta dnevno posvete čitanju i prelistavanju knjiga, a samo čitanje se može odvijati u nekoliko modela: učenik čita mami i tati, mama i tata čitaju učeniku, svatko u obitelji čita svoju knjigu te se razgovara o pročitanom. Naprtnjača je u obitelji do srijede, kad ju učenik donosi u školu te na satu hrvatskog jezika iznosi svoje dojmove učiteljici i ostalim učenicima. Na kraju školske godine školski knjižničar s učiteljem bira najljepši dojam iz naprtnjače i šalje glavnom voditelju, a komisija bira najljepše dojmove cijele Hrvatske i nagrađuje školske knjižničare, nastavnike, učenike i njihove roditelje te slijedi tiskanje zajedničke publikacije.

Vrijednost i važnost ovog projekta prepoznala je i financijski poduprla Županija koprivničko- križevačka koja je za našu školu i još šest škola s područja Županije koje sudjeluju u projektu izdvojila 300kn po ruksaku što je uvelike pridonijelo realizaciji projekta i naravno, obnovi knjižničnog fonda.

Uvjereni smo da rezultati neće izostati i da će se trud isplatiti.

Nataša Karlovčec, školska knjižničarka OŠ Sokolovac