Zamjenik župana Darko Sobota na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće bolnice započelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 18. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

Prigodnom programu "Moj Vukovar sazdan od prkosa i čuda" učenika vukovarske Gimnazije te članova Mješovitog pjevačkog zbora Hrvatskog kulturnog glazbenog društva "Dunav" uz velik broj okupljenih građana pristiglih iz cijele Hrvatske i sudionika obrane grada 1991. godine nazočni su i predsjednici države, Hrvatskog sabora i Vlade Stjepan Mesić, Luka Bebić i Jadranka Kosor.

Nakon prigodnog programa u dvorištu bolnice sudionici Dana sjećanja na žrtvu Vukovara uputit će se predvođeni vukovarskim braniteljima i članovima Udruge "Vukovarske majke" u Koloni sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će državna, županijska i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje i civile u agresiji na Vukovar.

Među sudionicima Dana sjećanja, koji se ove godine obilježava pod geslom "Vukovar je jučer, danas i sutra", nalaze se ratni zapovjednici obrane Mile Dedaković i Branko Borković, ministri u Vladi Ivan Šuker, Petar Čobanković, Božo Biškupić, predstavnici svih županija, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Marin Srakić, biskup požeški msgr. Antun Škvorčević i koji će na groblju predvoditi misu zadušnicu.

Duž gradskih ulica koju će u Koloni sjećanja proći sudionici od bolnice do šest kilometara udaljenog Memorijalnog groblja, učenici osnovnih škola grada Vukovara jutros su zapalili lampione.

Bitka za Vukovar u kojoj je prema podacima vukovarske bolnice ubijeno ili poginulo 1624 branitelja i civila od kojih 905 do sloma grada, a ranjeno je 1219 branitelja i civila, započela je 25. kolovoza kada su bivše JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske.

Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine.

U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je 350 osoba s vukovarskog područja.

Požeški biskup mons. Antun Škvorčević koji je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata služio misu zadušnicu u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., poručio je u propovijedi kako bol i patnju obiteljima kojima je u Vukovaru naneseno zlo "umnožava ucjenjivačka šutnja zlopočinitelja koji znaju kamo su pokopali svoje žrtve", ali da emotivno negativan pristup vukovarskim stradanjima popraćen osjećajima mržnje i osvete nije primjeren onome što se u Vukovaru dogodilo.

Pored velikog broja vjernika misi zadušnici nazočni su bili predstavnici Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednica Vlade Jadranka Kosor, dok je u isto vrijeme predsjednik Republike Stjepan Mesić koji je danas također u Vukovaru nazočan obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. posjetio mjesto masovne grobnice na Ovčari gdje je položio vijenac i zapalio svijeće.

Državna, županijska ( ispred Koprivničko-križevačke županije bio je zamjenik župana Darko Sobota) i druga izaslanstva prije mise su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položila vijence i zapalila svijeće.

U spomen na žrtve agresije na Vukovar vijence su položili i svijeće zapalili predsjednik RH Stjepan Mesić, Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, ratni zapovjednici obrane toga grada Mile Dedaković i Branko Borković, izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara kao i gradskih vlasti Vukovara, Dubrovnika i Zagreba.

Do Memorijalnog groblja sudionici obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., kojih je prema podacima policije danas 17.000, došli su u koloni sjećanja koja je krenula iz vukovarske bolnice.