Zamjenik Ljubić otvorio izložbu „ONI I MI – Povijest javnog zdravstva u Koprivnici i okolici“

U petak, 18. rujna u Galeriji Koprivnica je svečano otvorena izložba „ONI I MI – Povijest javnog zdravstva u Koprivnici i okolici“. Svečanosti su ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je i otvorio izložbu te pročelnica Upravnog odjela za socijalne i zdravstvene djelatnosti po ovlaštenju župana Maja Blažek.

„Ova izložba i njezina tematika je na neki način  primjerena i današnjem vremenu u kojem se nalazimo. Ono nam je i pokazalo da nam je javno zdravstvo itekako potrebno, a naše u Koprivnici i na području cijele županije je izuzetno kvalitetno jer imamo vrhunske stručnjake, kako one koji su postavili temelje tako i one koji vode današnji zdravstveni sustav“, kazao je zamjenik Ljubić.

Otvorenju su prisustvovali i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec koja je kazala kako se bez zdravstvenog sustava i zdravstvenih djelatnika ne možemo štititi i brinuti o svome zdravlju te ravnatelj Muzeja Grada Koprivnice Robert Čimin i kustosice Muzeja Vesna Peršić Kovač, Helena Kušenić i Maša Zamljačanec, koji su pojasnili važnost  i značaj izložbe u kontekstu vremena i aktualnih zbivanja.

Izložba predstavlja razvoj zdravstva uz poseban naglasak na područje Podravine, ali i zdravstvo u svakodnevnom životu tijekom 19. i 20. stoljeća, narodnu medicinu, vjerovanja i praznovjerja vezana uz bolesti i njihovo liječenje, održavanje osobne higijene i higijene doma, utjecaj djelovanja Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar na svakodnevni život stanovnika Koprivnice i okolice te suvremeno poimanje zdravstva u medijima kroz estetske i semantičke analize edukativnih filmova, savjeta i slogana. Danas pojam javnoga zdravstva označava sadržaje i zadatke koje bi u zaštiti zdravlja trebala osigurati država. U ranijim razdobljima ona je bila odgovorna samo za prevenciju bolesti te skrb o siromašnima i nemoćnima da bi se danas ta odgovornost odnosila i na organiziranje zdravstvene službe i ukupnu zdravstvenu zaštitu kako ne bi postojali „oni“ i „mi“ nego samo zdravlje dostupno svima.

Izložba je realizirana pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, a ostaje otvorena do 25. listopada 2020. godine.

Izvor fotografija: koprivnica.hr

Služba ureda župana