Virovska osnovna škola provela završnu aktivnost u projektu Zelena učionica kraljice voća / Zeleni pojas

Aktivnosti koje smo do sada proveli i realizirali, konačno su dobile završnu notu ovog hvalevrijednog projekta koji će rezultirati trajnim i održivim proizvodom – jabukom i svim njezinim vrijednostima te učionicom u prirodi koja će uveseljavati lica brojnih učenika naše škole.

Kako je i planirano, u rujnu-listopadu izrađeno je 14 fotelja od prirodnog materijala koje će biti postavljene u školskom voćnjaku. Nabavljen je i postavljen mjerač vlage i Termohigrometra koji je profesor Darko Herbai predstavio učenicima i objasnio zašto je važno redovito mjeriti sve parametre (prikaz vlage, temperature, točke rosišta, maksimalnih, minimalnih i prosječnih vrijednosti.) kako bi se dobio što kvalitetniji proizvod i dobar prinos, a pritom se očuvali i okoliš i tlo za buduće generacije te je profesor Herbai time naglasio važnost sadnje autohtonih kultura.

U utorak, 16. studenoga u 11:00 sati započeli smo i sadnju 20 autohtonih voćaka na površini 400m2, i do kraja dana bila je formirana naša Zelena učionica kraljice voća, a u njezinu izgradnju uključio se i predstavnik INA klub volontera Neven-Pavao Poklepović koji je učenicima polaznicima izvannastavne sktivnosti Mali ekolozi darovao edukativne slikovnice, te jednu zajedno s učenicima viših razreda i pročitao našim malim ekolozima, razgovarao s njima, a onda smo s našim domarima Zoranom i Zlatkom zasadili naš novi voćnjak i postavili kućicu za ptice, dar INA klub volontera.

Izvor: OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje

Služba ureda župana