Virje – općina s jasnom razvojnom vizijom

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, sa zamjenikom Darkom Sobotom i najbližim suradnicima, u četvrtak, 27. svibnja, posjetio je Općinu Virje. Radni sastanak s načelnikom Virja Mirkom Perokom i djelatnicima Općine održan je u prostorima općinske vijećnice. Uz prezentaciju projekata koji su trenutno aktualni, načelnik je naglasio kako su opskrba pitkom vodom i renoviranje komunalne infrastrukture prioritet u slijedećih godinu dana. U Virju žele, ulaganjem u stočnu vagu i pokretanjem regionalnog centra za otkup stoke, postati i jako poljoprivredno središte. Lokacijska dozvola za novi dječji vrtić je dobivena i u slijedećih nekoliko dana očekuje se građevinska dozvola, a počelo je i rješavanje problema zbrinjavanja otpada. Načelnik je upoznao župana i sa socijalnim programima pomoći u kući za starije osobe, te sa željom da se još više ulaže u 40 kulturnih i sportskih udruga. Planira se i ponovno oživljavanje poduzetničke zone koja je, iako ima sasvim riješenu infrastrukturu, još uvijek nedovoljno eksploatirana.

Župan Darko Koren zaključio je kako se radi o jednoj od financijski stabilnijih općina koja i sama pronalazi načine razvoja prioritetnih programa. Obećao je svoju pomoć u koordinaciji prioriteta glede suradnje s Hrvatskim vodama, ali i ponudio pomoć suradnika i razvojne agencije pri pripremi programa za apliciranje za EU fondove. Pohvalio je i uspješnost OŠ Prof. F. Viktora Šignjara koja po rezultatima i uspjesima može stati uz bok identičnim europskim obrazovnim ustanovama.

U drugom dijelu posjete Općini Virje župan je posjetio Narodnu knjižnicu Virje, Dječji vrtić „Zrno“, Zavičajni muzej, te uspješne virovske tvrtke „Matvej–klesarstvo“ i „Gratit“ d.o.o.