Velika županijska martinjska špelancija na Trgu bana J. Jelačića u Koprivnici

Velika županijska martinjska špelancija  na Trgu bana J. Jelačića u Koprivnici okupila je 7 martinjskih majstora ceremonijala iz cijele županije i nekoliko martinjskih pripravnika. Martinjska povorka u pratnji TS-a “Kraluši” krenula je pješice preko Zrinskog trga do gradonačelnika Mršića, koji ih je primio u audijenciju. U ime svih nazočnih Martina govorio je Martin malokostanjski – Željko Kožarić Mrvica alias Bartol Đurok Prvi – veliki mešter martinjskog ceremonijala, a vinoglasnik Špelancije Martin koprivničko-draganovečki iznio je zahtjeve koje treba staviti u hitnu proceduru u Saboru.

Kao prvo da se iz hrvatskog rječnika za sva vremena izbaci «najgnusnija» i «najodurnija» riječ, a to je voda. Da se prestane s izgradnjom vodovoda i nastavi s izgradnjom vinovoda, a postojeće vodovode treba prenamijeniti u vinovode. Nakon toga, martinjski meštri su na trgu, pred velikim mnoštvom posjetitelja, održali martinjsku špelanciju. Izabrali su novog Velikog meštra martinjske špelancije, Martina koprivničko draganovečkog – Krešimir Blažeka, koji je objavio da će svoj vinofikat obnašati pod imenom Janton Mudlin Prvi. Odgovarajući na teška pitanja nazočnih Martina ispit je položio kandidat-pristupnik Damir Horvat iz Kalinovca koji je uzdignut na čast martinjskog meštra pod imenom Martin od plačibrega. Nakon što je pročitao zapovijed o početku martinjskih obreda koji se moraju «zbaviti» do 15. studenoga u pola noći, Veliki mešter je Martina svekriževačkog –Zorana Homena, Martina od Svetog Vida – Darka Korošeca, Martina kalnovečko kloštranskog – Branka Sobotu, Martina od biberčekovoga brega – Stjepana Kordeka, Martina novigradsko-komarničkog – Josipa Petrasa i ostale, već spomenute Martine, uputio u svijet da šire vinovjeru. Građani Koprivnice i brojni gosti, osim što su  uživali u scenskom prikazu djela naše tradicije, okrijepili se goričkim gulašom, štruklima, lepinjama, moštom i vinom koje su im ponudili članovi devet udruga vinara iz cijele županije.
Uz očuvanje tradicije manifestacija ima za cilj stvaranje prepoznatljivog turističkog branda. Kao originalni proizvod TZ Koprivničko-križevačke županije, najveća je u Hrvatskoj s najviše martinjskih meštri, ima pretenziju da preraste županijske okvire i postane centralna martinjska priredba u Hrvatskoj. U nju bi bili uključeni Martini iz cijele Hrvatske i tu bi se birao Veliki meštar martinjskog ceremonijala Hrvatske, uz niz interesantnih popratnih događaja
Suorganizatori ove manifestacije bili su TZ Koprivničko-križevačke županije, Udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Grad Koprivnica.