Veleposlanik Izraela, gost koprivničkih rotarijanaca

U utorak 21. veljače Koprivnicu je na poziv članova Rotary Cluba Koprivnica posjetio veleposlanik države Izrael Yosef Amrani. Amrani je jedan od najutjecajnijih svjetski poznatih diplomata u Hrvatskoj te vrhunski stručnjak i predavač. Dugogodišnje diplomatsko iskustvo i svjetski poznata sveučilišta i nacionalne ustanove na kojima je predavo, dokaz su zašto baš svi žele gospodina Amranija za svojeg gosta.

Veleposlanik je održao dvosatno predavanje za koprivničke rotarijance i njihove prijatelje u restoranu Štagelj. Svi nazočni imali su jedinstvenu priliku slušati o aktualnim događanjima i odnosima Izraela i Palestine, geopolitičkoj situaciji na Bliskom istoku te o Izraelu mladoj propulzivnoj velesili svijeta. Veleposlanik je komentirao bliskoistočne krize i probleme, odnose s Rusijom, Kinom i SAD-om. Odgovarao je na pitanja vezana uz potencijal i perspektivu Republike Hrvatske. Iskazao je interes za život ljudi u Hrvatskoj i u Podravini.

Na rastanku predsjednik RC Koprivnica darovao je veleposlaniku rotarijanske simbole, a poznati koprivnički umjetnik Ivan Andrašić, umjetničku sliku. Pun dojmova obećavši skori ponovni posjet, veleposlanik je napustio Koprivnicu.

Osim humanitarne note koju koprivnički rotarijanci pokazuju nizom akcija od kojih je najpoznatija stipendiranje talentiranih učenika slabijeg imovinskog stanja iz koprivničke i đurđevačke gimnazije (najveća od svih humanitarna akcija u Županiji po visini prikupljenih i doniranih sredstava na razini godine), naši rotarijanci organiziraju niz predavanja i edukacija.

Ovim predavanjem Rotary Club Koprivnica nastavlja s edukacijskim ciklusom kojemu je cilj, osim same edukacije, dovođenje eminentnih gostiju iz Hrvatske i svijeta u Koprivnicu te predstavljanje naših potencijala. Država Izrael jedna je od velikih investitora u Hrvatskoj pa ovaj posjet nosi niz pozitivnosti na polju daljnje bilateralne suradnje.

mr. sc. Vjekoslav Robotić