Važnost priprema za korištenje Programa ruralnog razvoja

U prostorima Ministarstva poljoprivrede je u petak 10. siječnja održan sastanak o mogućnostima ulaganja u ruralna područja u 2014. godini. Ministar Tihomir Jakovina i njegovi suradnici prezentirali su provedbu IPARD programa za 2014. i Nacrt Programa ruralnog razvoja za razdoblje od 2014. do 2020.

Krajem 2013. je Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva EU potvrdilo reformski paket Zajedničke poljoprivredne politike koji je jedan od preduvjeta za donošenje programa ruralnog razvoja zemalja članica. Kako je donošenje reformskog paketa kasnilo, u okviru njega je usvojena i prijelazna Uredba za 2014. godinu, a novi reformski paket stupa na snagu tek 2015. Time je definirano da će se u 2014. nastaviti s primjenom mjera ruralnog razvoja za razdoblje 2007.-2013.

Hrvatska kao nova članica EU po prvi puta priprema svoj Program ruralnog razvoja koji će nakon stupanju na snagu provedbenih uredbi biti predan na odobravanje Europskoj komisiji. Hrvatska je u prijelaznom razdoblju dobila nastavak provedbe IPARD-a za mjere 101 i 103. čime se i u 2014. nastavlja provedba EU politike ruralnog razvoja.

Sastanku su prisustvovali župani i predstavnici hrvatskih županija, s kojima je dogovarana i daljnja zajednička suradnja. Sastanku je ispred Koprivničko-križevačke županije bio prisutan voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i EU fondove Vladimir Šadek.

U nadolazećem razdoblju će krenuti informiranje potencijalnih korisnika i organiziranje edukativnih prezentacija po županijama kako bi Hrvatska maksimalno iskoristila ono što se nudi kroz Program. Preporučeno je i da regionalne jedinice u svojim proračunima osiguraju sredstva za moguće sufinanciranje izrade projektne dokumentacije budućih korisnika.

Svi prisutni složili su se da je važno dobro se pripremiti za korištenje ovog programa, jer Hrvatskoj će od 2014. do 2020. iz EU fondova za ruralni razvoj biti na raspolaganju 2,3 milijarde eura.

 

Odsjek za međunarodnu suradnju i EU fondove