Ugledni znanstvenici posjetili Koprivničko-križevačku županiju

U subotu, 27. veljače, Koprivničko-križevačku županiju posjetila je delegacija znanstvenika na čelu s akademikom Radoslavom Katičićem, jednim od najuglednijih hrvatskih lingvista. Uz njega, u delegaciji su također bili dr. sc. Tomo Vinščak, docent na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i mr. sc. Krešimir Krnic, viši predavač na Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije istog fakulteta. Organizator njihovog posjeta Županiji bio je poznati glumac Vid Balog, rodom iz Gotalova, ujedno i doktorand na Filozofskom fakultetu. Prilikom dolaska primili su ih načelnik Općine Sokolovac Vlado Bakšaj, predsjednik županijskog Kulturnog vijeća dr. sc. Hrvoje Petrić i pročelnik Službe ureda župana Vladimir Šadek.

Cilj njihovog dolaska u Županiju bilo je terensko izviđanje mogućeg rekonstruiranja praslavenske mitologije u vrijeme prije pokrštavanja Hrvata. Budući da su se pojedini običaji iz pretkršćanskog vremena na ovim prostorima očuvali i nakon pokrštavanja, znanstvenici su također pokušali istražiti je li preko istraživanja običaja moguće utvrditi dinamiku naseljavanja pojedinih područja. Pregled terena određen je za lokacije u kojima je zbog povijesne tradicije moguće dovesti vezu s drevnom prošlošću.

Takva lokacija u ovom slučaju bio je Manastir Lepavina, poznato svetište vjernika pravoslavne vjeroispovijesti. Prilikom dolaska u Manastir goste su dočekali arhimandrit Gavrilo (Vučković) i njegovi suradnici: monah Teofan i jerhiđakon Vasilije. Nakon toga održan je sastanak na kojem su svećenici prezentirali pregled povijesti Manastira i rekonstruirali svoje svakodnevne aktivnosti, dok su gosti obrazložili svrhu posjeta i izrazili poštovanje prema baštini koju domaćini njeguju. Nakon toga izvršen je obilazak znamenitosti manastira, a prije svega ”Ikone Presvete Bogorodice Lepavinske”, kojoj se godišnje dolaze pokloniti tisuće pravoslavnih vjernika.

Nakon odlaska iz Lepavine goste je primio zamjenik župana Ivan Pal i uputio im riječi dobrodošlice. Akademik Katičić tom se prilikom zahvalio na prijmu i istaknuo kako je Koprivničko-križevačka županija puna zanimljivosti u znanstvenom smislu, te da je cilj njegovog dolaska intenzivnije istraživanje podravskog područja. Na to se nadovezao dr. Vinščak i dodao da je istraživanjem pojedinih lokacija u Podravini znanstveno moguće utvrditi vezu starih poganskih vjera sa suvremenim razdobljem. Vid Balog je izrazio uvjerenje da će se suradnja glede istraživanja znamenitosti Županije proširiti.

Nakon sastanka s zamjenikom župana znanstvenici su se uputili u Podravske Sesvete gdje su posjetili Etnografsku zbirku Josipa Cugovčana.