Učenici Strukovne škole Đurđevac unaprijedili svoja znanja i vještine na stručnoj praksi u Poljskoj

U okviru Erasmus+ projekta „Skills in Practical Interdisciplinary Environment“ Strukovne škole Đurđevac 20 učenika iz obrazovnih programa tehničar za mehatroniku, elektroničar-mehaničar i frizer sudjelovalo je tijekom srpnja ove godine na stručnoj praksi u poljskom gradu Wroclawu u trajanju od tri tjedna. Unatoč aktualnim protuepidemijskim mjerama, učenici su uspješno odradili stručnu praksu u poljskim tvrtkama te na taj način unaprijedili vlastite stručne, jezične i organizacijske kompetencije.

Tehničari za mehatroniku i elektroničari-mehaničari su tijekom ovog perioda stjecanja radnog iskustva u tvtkama Italmetal, ZAE, Nexwell Engineering, ALS Binkiewicz i Motion Systems upoznali nove tehnologije iz područja automatizacije, razvoja elektroničkih sklopova, proizvodnje LED rasvjete, dizajna i proizvodnje elektromehaničkih sustava u industriji, hidraulike i pneumatike te aktivno sudjelovali u procesima održavanja industrijskih postrojenja.

Učenice frizerske struke praksu su odradile u jednom od najvećih frizerskih salona u Wroclawu, Pracownia Fryzjerska Michal Chabzda & Team. U okviru svakodnevnih radnih zadataka usvojile su nova znanja i tehnike šišanja, pranja i bojenja kose te izrade modernih i tradicionalnih frizura. Dodatno iskustvo stekle su iz područja primjene prirodnih preparata kod njege kose.

„Program stručne prakse usuglašen je s partnerskom agencijom Aviva Poland, koja je bila zadužena za komunikaciju s lokalnim tvrtkama te smještanje učenika na praksu sukladno njihovom području školovanja. Ishodi učenja koje su učenici usvojili definirani su temeljem anketa i istraživanja potreba lokalnog tržišta rada koje je Strukovna škola Đurđevac prije provedbe projekta provela među poslodavcima Koprivničko-križevačke i okolnih županija“ ,  objasnio je projektni koordinator Branko Pleadin.

Ravnatelj škole Darko Špoljar dodatno je istaknuo kako su stečena inozemna iskustva doprinijela podizanju kompetencija učenika za uključivanje na brzo promjenjivo tržište rada, a znanja i vještine koje su učenici stekli upravo su ono što je potrebno našem lokalnom gospodarstvu.

Trotjedna mobilnost bila je također i prilika za upoznavanje nove kulture i društvenih običaja Poljske, kao i gastronomije te lokalnih znamenitosti Wroclawa, poput Sky Towera, zoološkog vrta i multimedijskih fontana.

S učenicima su u pratnji bile nastavnice Zvjezdana Smes, Anica Čorba, Željka Grobenski Senjan i Sonja Amidžić.

Projekt „Skills in Practical Interdisciplinary Environment“ sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+ u iznosu od 84.443,00 EUR. U projektu su planirane i mobilnosti u Slovačku za učenike zanimanja ekonomist i kozmetičar, koje će se održati u školskoj godini 2021./2022.

Izvor: Strukovna škola Đurđevac

Služba ureda župana