U Virju svečano otkriven spomenik domovini i hrvatskim braniteljima

Općina Virje u suradnji s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Virje u subotu, 18. prosinca je u parku u središtu općine organizirala svečanost otkrivanja spomenika domovini i hrvatskim braniteljima.

Svečanosti je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovala pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, a otkrivanju spomenika nazočili su i načelnik Općine Mirko Perok, Dinko Tandara, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, načelnik Općine Kalinovac i saborski zastupnik Darko Sobota, predsjednik Općinskog vijeća Davor Čižmešinkin,  predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata KKŽ  Siniša Pavlović  te brojni uzvanici, članovi Općinskog vijeća, mještani, branitelji i članovi virovskih udruga.

Spomenik su otkrili načelnik Mirko Perok i izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara, nakon čega je vlč. Marijan Kovačić, župnik župe Sv. Martina predvodio obred posvećenja spomenika, molitvu i blagoslov za sve hrvatske branitelje i stradalnike u Domovinskom ratu.

Položeni su i vijenci te zapaljene svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje, a delegaciju Koprivničko-križevačke županije činili su pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, potpredsjednik Županijske skupštine Vjekoslav Maletić i predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Miroslav Kovačić.

Ideja za izradu i postavljanje spomenika potekla je od načelnika Peroka, dizajn spomenika i skulpture osmislio je virovski grafički dizajner Tomislav Turković, a izradila ga je tvrtka Extop iz Kraljevca na Sutli.

Na ovaj način dizajn spomenik na moderan i prepoznatljiv način odaje počast domovini. S postavljanjem spomenika, uz zahvalu na stvaranje naše domovine, dobili smo i obilježje koje će mladim naraštajima biti svojevrsni podsjetnik na to teško razdoblje i žrtvu koju su dali brojni hrvatski branitelji. Ujedno smo dobili i mjesto na kojem ćemo s ponosom obilježavati sve državne i općinske blagdane”  istaknuo je načelnik Perok.

Čestikom i prigodnim riječima obratio se i izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara koji je zahvalio svim virovskim braniteljima na doprinosu koji su dali u stvaranju države te općinskom vodstvu i udrugama što čuvaju spomen na ponosne dane Domovinskog rata.

Uz svečanost otkrivanja spomenika, otvorena je i izložba fotografija, opreme i drugih predmeta iz Domovinskog rata čime je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Virje obilježila 30. obljetnicu odlaska na bojišnicu.

Izvor fotografija: Đuro Grčić, podravski.hr

 Služba ureda župana